Indische centrale bank klaagt gebrek aan internationale samenwerking aan

Eén van de slachtoffers van de valutacrisis in de groeilanden was India, dat zich gedwongen zag om de basisrente op te trekken om een verder afglijden van de koers van de nationale munt te voorkomen. Als we gouverneur Raghuram Rajan van de Reserve Bank of India mogen geloven, moet het ergste echter nog komen.

De Indische centrale bank klaagt namelijk het gebrek aan internationale samenwerking aan. Iedereen wiedt in zijn eigen tuintje en kijkt niet naar wat er bij de buurman gebeurt. Het gevolg daarvan is dat een land als Turkije paardenmiddelen moest bovenhalen om de de koers van de lira te beschermen.

Volgens Rajan kloeg niemand over een gebrek aan samenwerking toen de Amerikaanse centrale bank maandelijks voor 85 miljard dollar aan eigen obligaties inkocht. De FED is nu beginnen te taperen en de groeilanden zouden nu gezamenlijk actie moeten ondernemen om de gevolgen van die wijziging in de Amerikaanse monetaire politiek op te vangen. Het ergste moet volgens de gouverneur van de Indische centrale bank echter nog komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content