Vandaag veerde de Indische Sensex-beursbarometer na een vertraagde opening in euforische stemming meteen 17% hoger. De koerslimieten ingesteld door de beursautoriteiten werden geraakt waardoor ze beslisten om de handel voor de rest van de sessie op te schorten. De Indische beurs is net als vele andere markten sinds begin maart uit een diep dal geklommen. Sinds het dieptepunt van 9 maart kon de Sensex 35% herstellen. Hiermee bleef ze wel achter op indices van de overige BRIC-landen, Brazilië, China en Rusland die een grotere winst kunnen voorleggen. Met de koerssprong van vandaag erbij wordt de Indische beurs naar de eerste plaats gekatapulteerd van het viertal. De Sensex noteert nu opnieuw op het niveau van augustus 2007, toen moest de wereldwijde crisis nog tot uitbarsting komen.

De nationale munt werd meegezogen en verdapperde met 3% tegenover de dollar terwijl het wegvallen van de onzekerheid de rente op 10 jaar met 12 basispunten terugviel.

Politiek hoera

De koersexplosie is volledig toe te schrijven aan de verkiezingsoverwinning van de regeringspartijen met de Congress-partij van eerste minister Manmohan Singh op kop. De regering kan aanblijven en zijn broodnodige structurele hervormingen van de Indische economie verderzetten. De weg ligt vrij om de infrastructuurinvesteringen op de drijven en de economische grenzen van het land verder te openen. De voorbije jaren botste de regering meermaals op de machtige oppositie waardoor de hervormingsplannen niet volledig konden worden doorgedrukt. Nu de oppositie is weggeblazen heeft de regering haast een vrijgeleide gekregen van het electoraat om het proces te versnellen. Investeerders verwachten dat die herstructureringen de Indische economie de komende jaren bovengemiddeld zal kunnen doen groeien. Bovendien gaan ze ervan uit dat het land veel extra kapitaal zal aantrekken.

Vandaag veerde de Indische Sensex-beursbarometer na een vertraagde opening in euforische stemming meteen 17% hoger. De koerslimieten ingesteld door de beursautoriteiten werden geraakt waardoor ze beslisten om de handel voor de rest van de sessie op te schorten. De Indische beurs is net als vele andere markten sinds begin maart uit een diep dal geklommen. Sinds het dieptepunt van 9 maart kon de Sensex 35% herstellen. Hiermee bleef ze wel achter op indices van de overige BRIC-landen, Brazilië, China en Rusland die een grotere winst kunnen voorleggen. Met de koerssprong van vandaag erbij wordt de Indische beurs naar de eerste plaats gekatapulteerd van het viertal. De Sensex noteert nu opnieuw op het niveau van augustus 2007, toen moest de wereldwijde crisis nog tot uitbarsting komen. De nationale munt werd meegezogen en verdapperde met 3% tegenover de dollar terwijl het wegvallen van de onzekerheid de rente op 10 jaar met 12 basispunten terugviel. Politiek hoera De koersexplosie is volledig toe te schrijven aan de verkiezingsoverwinning van de regeringspartijen met de Congress-partij van eerste minister Manmohan Singh op kop. De regering kan aanblijven en zijn broodnodige structurele hervormingen van de Indische economie verderzetten. De weg ligt vrij om de infrastructuurinvesteringen op de drijven en de economische grenzen van het land verder te openen. De voorbije jaren botste de regering meermaals op de machtige oppositie waardoor de hervormingsplannen niet volledig konden worden doorgedrukt. Nu de oppositie is weggeblazen heeft de regering haast een vrijgeleide gekregen van het electoraat om het proces te versnellen. Investeerders verwachten dat die herstructureringen de Indische economie de komende jaren bovengemiddeld zal kunnen doen groeien. Bovendien gaan ze ervan uit dat het land veel extra kapitaal zal aantrekken.