De renteverhoging is bedoeld om de inflatie de kop in te drukken. BNP Paribas en Standard Chartered verwachten dat de Indische centrale bank haar basisrente volgende maand opnieuw gaat verhogen, waarschijnlijk eens te meer met een kwart procent.

Manoj Rane van BNP Paribas in Mumbai is van mening dat de Reserve Bank of India een duidelijk signaal heeft willen geven. De centrale bank toont daarmee aan dat het haar menens is met het bestrijden van de inflatie.

Gouverneur Duvvuri Subbarao van de Reserve Bank of India besliste om de rente te verhogen nadat eerder Australië en Maleisië gelijkaardige maatregelen hadden aangekondigd.

De inflatie is in India in februari gestegen tot 9,89%, zodat een renteverhoging niet onverwacht kwam. In Maleisië is de inflatie zelfs gestegen tot 12,70%, terwijl in China het vooropgestelde plafond van 3% inflatie in zicht komt.

India wordt volgens de Reserve Bank of India eveneens met een oververhitting van de economie bedreigd. De industriële productie steeg in januari met 16,70%, na een stijging met 17,60% in december. Dat groeitempo is het snelste sinds 1994. Volgens Subbarao kan het daarom geen kwaad dat er even op de rem wordt gestaan.

De renteverhoging is bedoeld om de inflatie de kop in te drukken. BNP Paribas en Standard Chartered verwachten dat de Indische centrale bank haar basisrente volgende maand opnieuw gaat verhogen, waarschijnlijk eens te meer met een kwart procent. Manoj Rane van BNP Paribas in Mumbai is van mening dat de Reserve Bank of India een duidelijk signaal heeft willen geven. De centrale bank toont daarmee aan dat het haar menens is met het bestrijden van de inflatie. Gouverneur Duvvuri Subbarao van de Reserve Bank of India besliste om de rente te verhogen nadat eerder Australië en Maleisië gelijkaardige maatregelen hadden aangekondigd. De inflatie is in India in februari gestegen tot 9,89%, zodat een renteverhoging niet onverwacht kwam. In Maleisië is de inflatie zelfs gestegen tot 12,70%, terwijl in China het vooropgestelde plafond van 3% inflatie in zicht komt. India wordt volgens de Reserve Bank of India eveneens met een oververhitting van de economie bedreigd. De industriële productie steeg in januari met 16,70%, na een stijging met 17,60% in december. Dat groeitempo is het snelste sinds 1994. Volgens Subbarao kan het daarom geen kwaad dat er even op de rem wordt gestaan.