De index kwam uit op 53,90, tegenover een stand van 55,70 in april. De consensusverwachting lag op een daling tot 54,50 voor de index, die wordt samengesteld door de Federation of Logistics and Purchasing.

Wan Suhaimi Saidi, econoom bij Kenanga Investment Bank Bhd. in Kuala Lumpur, vreest dat de daling van de index wel eens het eerste signaal zou kunnen zijn dat China de groeivertraging in Europa voelt.

Het zou er tevens op kunnen wijzen dat de Chinese economie nu aan het vertragen is. Brian Jackson, strateeg bij de Royal Bank of Canada, verwijst in dat verband ook naar de maatregelen die de

Chinese overheid heeft getroffen om oververhitting te voorkomen.

Als gevolg van de groeivertraging kan China een verhoging van de basisrente op de lange baan schuiven en/of de appreciatie van de yen vertragen.

China wordt momenteel heen en weer geslingerd tussen de vrees voor een oververhitting van de economie en die voor een groeivertraging.

Premier Wen Jiabao waarschuwde gisteren in Tokio dat de wereld op de hoede moet zijn voor een tweede economische groeivertraging, zonder dat hij daarmee het woord 'recessie' in de mond nam.

De index kwam uit op 53,90, tegenover een stand van 55,70 in april. De consensusverwachting lag op een daling tot 54,50 voor de index, die wordt samengesteld door de Federation of Logistics and Purchasing. Wan Suhaimi Saidi, econoom bij Kenanga Investment Bank Bhd. in Kuala Lumpur, vreest dat de daling van de index wel eens het eerste signaal zou kunnen zijn dat China de groeivertraging in Europa voelt. Het zou er tevens op kunnen wijzen dat de Chinese economie nu aan het vertragen is. Brian Jackson, strateeg bij de Royal Bank of Canada, verwijst in dat verband ook naar de maatregelen die de Chinese overheid heeft getroffen om oververhitting te voorkomen. Als gevolg van de groeivertraging kan China een verhoging van de basisrente op de lange baan schuiven en/of de appreciatie van de yen vertragen. China wordt momenteel heen en weer geslingerd tussen de vrees voor een oververhitting van de economie en die voor een groeivertraging. Premier Wen Jiabao waarschuwde gisteren in Tokio dat de wereld op de hoede moet zijn voor een tweede economische groeivertraging, zonder dat hij daarmee het woord 'recessie' in de mond nam.