In de Verenigde Staten moeten de bedrijven rapporteren conform de Generally Accepted Accounting Principles, maar deze regels bevatten een grijze zone die het mogelijk maakt om de resultaten er beter te laten uitzien dan de onderliggende business eigenlijk is.

Buitenstaanders begrijpen er meestal toch niet veel van

Ongeveer de helft van de bedrijfsresultaten wordt beïnvloed door factoren waar de managers van de betrokken bedrijven geen greep op hebben.

Volgens een recent onderzoek zou 20% van de bedrijven er in slagen om hun economische performance beter voor te stellen dan ze in feite is.

Van die 20% zou 10% de winst per aandeel 'bijsturen'. De CFO's van die bedrijven zou er van uitgaan dat het voor buitenstaanders toch buitengewoon moeilijk is om te achterhalen of er al dan niet met de cijfers geknoeid is.

Het is daarom voor de analisten belangrijk om op kleine dingen te letten, zoals bijvoorbeeld een duidelijk verschil qua prestaties met branchegenoten, of een gebrek aan correlatie tussen winsten en cash flows.

In de Verenigde Staten moeten de bedrijven rapporteren conform de Generally Accepted Accounting Principles, maar deze regels bevatten een grijze zone die het mogelijk maakt om de resultaten er beter te laten uitzien dan de onderliggende business eigenlijk is. Buitenstaanders begrijpen er meestal toch niet veel van Ongeveer de helft van de bedrijfsresultaten wordt beïnvloed door factoren waar de managers van de betrokken bedrijven geen greep op hebben. Volgens een recent onderzoek zou 20% van de bedrijven er in slagen om hun economische performance beter voor te stellen dan ze in feite is. Van die 20% zou 10% de winst per aandeel 'bijsturen'. De CFO's van die bedrijven zou er van uitgaan dat het voor buitenstaanders toch buitengewoon moeilijk is om te achterhalen of er al dan niet met de cijfers geknoeid is. Het is daarom voor de analisten belangrijk om op kleine dingen te letten, zoals bijvoorbeeld een duidelijk verschil qua prestaties met branchegenoten, of een gebrek aan correlatie tussen winsten en cash flows.