De enige oplossing is het voorkomen van blootstelling aan straling. Met name de schildklier moet worden beschermd tegen radioactieve straling.

Deze klier zit in de nek en is van essentieel belang voor verschillende lichaamsdelen en -functies. Schildklierkanker is echter te behandelen.

Het slikken van jodiumpillen is het enige wat helpt tegen de effecten van radioactieve straling, maar als de blootstelling aan straling aanhoudt heeft dit volgens ABN Amro weinig zin.

De vraag naar jodiumpillen is nu hoog, ook in de Verenigde Staten. De pillen hebben een erg eenvoudige chemische samenstelling en kan door veel chemische en farmaceutische bedrijven worden gemaakt.

Er bestaan geen patenten op de pil. De meeste landen hebben jarenlang voorraden jodiumpillen aangelegd. Japan kan hiermee geholpen worden als dat nodig is. Geen enkel bedrijf zal dus profiteren van deze hogere vraag.

Vergelijk het met de voorraad strooizout tijdens strenge winters: bedrijven als Akzo Nobel en BASF produceren het zout, maar het levert ze geen grote extra winst op.

Door de angst voor een nucleaire ramp, bestaat volgens ABN Amro de kans dat verschillende niet serieuze bedrijven 'wonderpillen' op de markt brengen, die medisch gezien onbetrouwbaar zijn.

Als een behandeling beschikbaar zou zijn, zouden de WHO en andere gezondheidsorganisaties dit wel promoten. Voor mensen die niet direct zijn blootgesteld aan de straling, vormen de gevolgen voor het milieu een veel groter probleem.

De effecten op het drinkwater en gewassen moeten sterk in de gaten worden gehouden. Hierbij is volgens ABN Amro voor bedrijven als SGS, Bureau Veritas en Intertek een belangrijke rol weggelegd.

De enige oplossing is het voorkomen van blootstelling aan straling. Met name de schildklier moet worden beschermd tegen radioactieve straling. Deze klier zit in de nek en is van essentieel belang voor verschillende lichaamsdelen en -functies. Schildklierkanker is echter te behandelen. Het slikken van jodiumpillen is het enige wat helpt tegen de effecten van radioactieve straling, maar als de blootstelling aan straling aanhoudt heeft dit volgens ABN Amro weinig zin. De vraag naar jodiumpillen is nu hoog, ook in de Verenigde Staten. De pillen hebben een erg eenvoudige chemische samenstelling en kan door veel chemische en farmaceutische bedrijven worden gemaakt. Er bestaan geen patenten op de pil. De meeste landen hebben jarenlang voorraden jodiumpillen aangelegd. Japan kan hiermee geholpen worden als dat nodig is. Geen enkel bedrijf zal dus profiteren van deze hogere vraag. Vergelijk het met de voorraad strooizout tijdens strenge winters: bedrijven als Akzo Nobel en BASF produceren het zout, maar het levert ze geen grote extra winst op. Door de angst voor een nucleaire ramp, bestaat volgens ABN Amro de kans dat verschillende niet serieuze bedrijven 'wonderpillen' op de markt brengen, die medisch gezien onbetrouwbaar zijn. Als een behandeling beschikbaar zou zijn, zouden de WHO en andere gezondheidsorganisaties dit wel promoten. Voor mensen die niet direct zijn blootgesteld aan de straling, vormen de gevolgen voor het milieu een veel groter probleem. De effecten op het drinkwater en gewassen moeten sterk in de gaten worden gehouden. Hierbij is volgens ABN Amro voor bedrijven als SGS, Bureau Veritas en Intertek een belangrijke rol weggelegd.