In het vierde kwartaal van vorig jaar werd al een vertraging van de vraag naar goud in India merkbaar. De goudprijs bereikte toen uitgedrukt in rupee een nieuwe recordkoers. Traditioneel is de tweede helft van het jaar de periode met de sterkste vraag naar goud, onder andere vanwege het traditionele seizoen van de huwelijken en vanwege het feit dat dan een aantal feestdagen wordt gevierd.

Geen verbetering merkbaar

Alexandra Knight, in Melbourne econome bij National Australia Bank Ltd, is van mening dat er voorlopig van een verbetering van de marktomstandigheden nog geen sprake is. Een groot deel van de Indische juweliers zijn als gevolg van de verhoogde invoerbelasting trouwens in staking gegaan. Die staking heeft verschillende dagen geduurd, inmiddels zijn de meeste juweliers wel weer aan het werk. De gevolgen van de staking zullen binnenkort blijken.

Volgens Knight kan de import van goud in India tijdens het eerste kwartaal met 60% zijn gedaald. De terugval van de vraag vanuit India heeft uiteraard gevolgen voor de goudprijs, de kans lijkt klein dat die in de huidige omstandigheden fors hogere niveaus gaat verkennen. Voorlopig lijkt de kaap van 1700 dollar per troy ounce alleszins te hoog gegrepen.

In het vierde kwartaal van vorig jaar werd al een vertraging van de vraag naar goud in India merkbaar. De goudprijs bereikte toen uitgedrukt in rupee een nieuwe recordkoers. Traditioneel is de tweede helft van het jaar de periode met de sterkste vraag naar goud, onder andere vanwege het traditionele seizoen van de huwelijken en vanwege het feit dat dan een aantal feestdagen wordt gevierd. Geen verbetering merkbaar Alexandra Knight, in Melbourne econome bij National Australia Bank Ltd, is van mening dat er voorlopig van een verbetering van de marktomstandigheden nog geen sprake is. Een groot deel van de Indische juweliers zijn als gevolg van de verhoogde invoerbelasting trouwens in staking gegaan. Die staking heeft verschillende dagen geduurd, inmiddels zijn de meeste juweliers wel weer aan het werk. De gevolgen van de staking zullen binnenkort blijken. Volgens Knight kan de import van goud in India tijdens het eerste kwartaal met 60% zijn gedaald. De terugval van de vraag vanuit India heeft uiteraard gevolgen voor de goudprijs, de kans lijkt klein dat die in de huidige omstandigheden fors hogere niveaus gaat verkennen. Voorlopig lijkt de kaap van 1700 dollar per troy ounce alleszins te hoog gegrepen.