Het IMF gaat uit van een voorzichtig economisch herstel in Europa met risico's aan de onderkant. Daarom moet het monetaire beleid nog lange tijd ruim blijven en moet de ECB eventueel extra ondersteuning bieden indien de economie weer afzwakt.

Binnen de ECB wil de president van de Duitse centrale bank, Axel Weber, dat de ECB nu al een aantal monetaire maatregelen terugtrekt. Trichet daarentegen houdt voorlopig vast aan het ruime monetair beleid.

Theodoor Gilissen Bankiers meent dat de ECB weliswaar eerder de rente zal verhogen dan de Fed, maar dat een verhoging verder is uitgesteld tot op zijn vroegst eind 2011.

Verder komt het IMF ook met een vergelijkbaar standpunt als Trichet met betrekking tot het begrotingsbeleid. Het IMF pleit voor bezuinigingen maar per land moet rekening gehouden worden met de effecten op de groeivooruitzichten.

De EU heeft deze week de eisen van het stabiliteitspakket herhaald, maar bij overschrijding van de voorwaarden beslissen landen gezamenlijk of er een boete uitgedeeld wordt. Daarmee maakt de EU van deze beslissing teveel een vrijblijvende politieke beslissing, waartegen Trichet protesteert.

Het IMF benadrukt ook dat de zwaktes in de bankensector aangepakt moeten worden en geeft aan dat Spanje daarmee een goed begin heeft gemaakt. Na de stresstest in de zomer laten maatregelen inderdaad te lang op zich wachten.

Het IMF gaat uit van een voorzichtig economisch herstel in Europa met risico's aan de onderkant. Daarom moet het monetaire beleid nog lange tijd ruim blijven en moet de ECB eventueel extra ondersteuning bieden indien de economie weer afzwakt. Binnen de ECB wil de president van de Duitse centrale bank, Axel Weber, dat de ECB nu al een aantal monetaire maatregelen terugtrekt. Trichet daarentegen houdt voorlopig vast aan het ruime monetair beleid. Theodoor Gilissen Bankiers meent dat de ECB weliswaar eerder de rente zal verhogen dan de Fed, maar dat een verhoging verder is uitgesteld tot op zijn vroegst eind 2011. Verder komt het IMF ook met een vergelijkbaar standpunt als Trichet met betrekking tot het begrotingsbeleid. Het IMF pleit voor bezuinigingen maar per land moet rekening gehouden worden met de effecten op de groeivooruitzichten. De EU heeft deze week de eisen van het stabiliteitspakket herhaald, maar bij overschrijding van de voorwaarden beslissen landen gezamenlijk of er een boete uitgedeeld wordt. Daarmee maakt de EU van deze beslissing teveel een vrijblijvende politieke beslissing, waartegen Trichet protesteert. Het IMF benadrukt ook dat de zwaktes in de bankensector aangepakt moeten worden en geeft aan dat Spanje daarmee een goed begin heeft gemaakt. Na de stresstest in de zomer laten maatregelen inderdaad te lang op zich wachten.