7

Een delegatie van het fonds bezocht vorige week het eiland en kon alleen maar tot de conclusie komen dat de situatie er weinig rooskleurig uitzag. De economische activiteiten zijn er sterk teruggevallen, zo bleek al meteen.

Hoofd van de missie Mark Flanagan gelooft echter dat de IJslandse economie in de tweede helft van dit jaar opnieuw kan verbeteren. Flanagan rekent er op dat tegen het einde van dit jaar het einde achter de rug zal zijn.

Hij baseert zich daarvoor op een aantal factoren die door hem als positief werden ervaren. Op de eerste plaats is de koers van de krona gestabiliseerd, terwijl ook de inflatie een piek lijkt te hebben bereikt. Volgens Flanagan werkt het IMF-programma dat het eiland in november heeft moeten doorvoeren effectief.

Langzamerhand kan er daardoor ruimte vrijkomen voor het verlagen van de basisrente, die nu 18% bedraagt. Het goedkoper worden van het geld moet de economie stimuleren, die langzaam maar beter tekenen van verbetering kan gaan vertonen.

Nu moet nog orde op zaken worden gesteld in de banksector. Vorige week nationaliseerde de regering Straumur-Burdaras Investment Bank, de laatste grootste IJslandse investment bank die nog in privé-handen was.

Alle deposito's bij de banken worden nu gegarandeerd door de staat. Op 25 april moeten de IJslanders een nieuw parlement kiezen, dat ongetwijfeld werk aan de winkel gaat hebben.

7 Een delegatie van het fonds bezocht vorige week het eiland en kon alleen maar tot de conclusie komen dat de situatie er weinig rooskleurig uitzag. De economische activiteiten zijn er sterk teruggevallen, zo bleek al meteen. Hoofd van de missie Mark Flanagan gelooft echter dat de IJslandse economie in de tweede helft van dit jaar opnieuw kan verbeteren. Flanagan rekent er op dat tegen het einde van dit jaar het einde achter de rug zal zijn. Hij baseert zich daarvoor op een aantal factoren die door hem als positief werden ervaren. Op de eerste plaats is de koers van de krona gestabiliseerd, terwijl ook de inflatie een piek lijkt te hebben bereikt. Volgens Flanagan werkt het IMF-programma dat het eiland in november heeft moeten doorvoeren effectief. Langzamerhand kan er daardoor ruimte vrijkomen voor het verlagen van de basisrente, die nu 18% bedraagt. Het goedkoper worden van het geld moet de economie stimuleren, die langzaam maar beter tekenen van verbetering kan gaan vertonen. Nu moet nog orde op zaken worden gesteld in de banksector. Vorige week nationaliseerde de regering Straumur-Burdaras Investment Bank, de laatste grootste IJslandse investment bank die nog in privé-handen was. Alle deposito's bij de banken worden nu gegarandeerd door de staat. Op 25 april moeten de IJslanders een nieuw parlement kiezen, dat ongetwijfeld werk aan de winkel gaat hebben.