Het depositotarief werd met 50 basispunten verlaagd tot 3,5%, terwijl deze eind 2008 nog op 17,5% stond. De centrale bank vindt dat de lagere inflatieniveaus en het herstel van de IJslandse kroon deze verlagingen mogelijk maken.

Na een halvering van de kroon ten opzichte van de euro, noteert deze dit jaar hoger en vermindert daarmee volgens Theodoor Gilissen Bankiers de inflatoire druk.

Ook de verlaging van de staatsschuld, de verwachting dat in 2012 sprake is van een begrotingsoverschot en de teruglopende werkloosheid zijn positieve ontwikkelingen in het land, hoewel voor geheel 2010 nog sprake is van een economische krimp.

Het depositotarief werd met 50 basispunten verlaagd tot 3,5%, terwijl deze eind 2008 nog op 17,5% stond. De centrale bank vindt dat de lagere inflatieniveaus en het herstel van de IJslandse kroon deze verlagingen mogelijk maken. Na een halvering van de kroon ten opzichte van de euro, noteert deze dit jaar hoger en vermindert daarmee volgens Theodoor Gilissen Bankiers de inflatoire druk. Ook de verlaging van de staatsschuld, de verwachting dat in 2012 sprake is van een begrotingsoverschot en de teruglopende werkloosheid zijn positieve ontwikkelingen in het land, hoewel voor geheel 2010 nog sprake is van een economische krimp.