Ondanks het aangekondigde besparingsplan is Ierland nog altijd niet veilig thuis. Bovendien heeft Dublin zichzelf met een zware last opgezadeld door de buitenlandse schulden van de banken te garanderen.

Die beslissing werd in 2008 genomen en heeft tot gevolg dat de overheid nu verantwoordelijk is voor alle schulden die door de banken worden gemaakt.

David McWilliams, voormalig econoom bij de Ierse Centrale Bank en nu een Europese hedge fund manager, schetst het plaatje op een eenvoudige manier.

Ofwel draagt Ierland zelf de last van de redding van de banken, met als gevolg dat de economie door de knieën gaat, ofwel worden de schuldeisers niet terugbetaald.

Dat kan echter een nieuwe schokgolf door de banksector veroorzaken, want de Duitse en de Britse banken zijn beiden voor meer dan 200 miljard dollar blootgesteld aan de Ierse banken.

Ondanks het aangekondigde besparingsplan is Ierland nog altijd niet veilig thuis. Bovendien heeft Dublin zichzelf met een zware last opgezadeld door de buitenlandse schulden van de banken te garanderen. Die beslissing werd in 2008 genomen en heeft tot gevolg dat de overheid nu verantwoordelijk is voor alle schulden die door de banken worden gemaakt. David McWilliams, voormalig econoom bij de Ierse Centrale Bank en nu een Europese hedge fund manager, schetst het plaatje op een eenvoudige manier. Ofwel draagt Ierland zelf de last van de redding van de banken, met als gevolg dat de economie door de knieën gaat, ofwel worden de schuldeisers niet terugbetaald. Dat kan echter een nieuwe schokgolf door de banksector veroorzaken, want de Duitse en de Britse banken zijn beiden voor meer dan 200 miljard dollar blootgesteld aan de Ierse banken.