Dit jaar nog zou een wet goedgekeurd moeten worden die de banken aanmoedigt om de schulden van de kopers of bouwers van een huis gedeeltelijk kwijt te schelden. Geen enkel ander land heeft tot dusver een dergelijke maatregel op zo'n grote schaal durven te nemen.

Afbetaling huis kan weer draagbaar worden

Het initiatief kan er toe leiden dat de afbetalingslast voor de huiseigenaren weer draaglijk wordt, zodat een nieuwe golf van gedwongen verkopen wordt vermeden. Op deze manier zou een stuk onzekerheid dat boven de Ierse vastgoedmarkt hangt weggenomen worden.

De situatie in Ierland verschilt in die zin van die in andere landen dat Ierland tijdens de financiële crisis de banken heeft genationaliseerd.

In feite draagt de belastingbetaler nu al de verantwoordelijkheid wanneer iemand zijn woonkrediet niet meer kan afbetalen. Toch kan Ierland ook andere landen tot inspiratie dienen.

Dit jaar nog zou een wet goedgekeurd moeten worden die de banken aanmoedigt om de schulden van de kopers of bouwers van een huis gedeeltelijk kwijt te schelden. Geen enkel ander land heeft tot dusver een dergelijke maatregel op zo'n grote schaal durven te nemen. Afbetaling huis kan weer draagbaar worden Het initiatief kan er toe leiden dat de afbetalingslast voor de huiseigenaren weer draaglijk wordt, zodat een nieuwe golf van gedwongen verkopen wordt vermeden. Op deze manier zou een stuk onzekerheid dat boven de Ierse vastgoedmarkt hangt weggenomen worden. De situatie in Ierland verschilt in die zin van die in andere landen dat Ierland tijdens de financiële crisis de banken heeft genationaliseerd. In feite draagt de belastingbetaler nu al de verantwoordelijkheid wanneer iemand zijn woonkrediet niet meer kan afbetalen. Toch kan Ierland ook andere landen tot inspiratie dienen.