Vanuit de andere Europese landen wordt aangedrongen op het verhogen van de winstbelastingen van bedrijven, die nu 12,5% bedraagt. Ierse functionarissen verzetten zich hier tegen, omdat het aantrekkelijk belastingklimaat een van de speerpunten van de economie is.

Naast Ierland worden ook de ontwikkelingen in Spanje en Portugal met grote belangstelling gevolgd, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op. Spanje plaatste deze week met succes 10- en 30-jaars leningen. Voor de 10-jaars lening betaalt Spanje 4,615% rente, voor de 30-jaars lening 5,488%.

Dit is ongeveer 50 basispunten hoger dan bij de plaatsing van 2 maanden geleden. De vraag viel mee en het rentepercentage kwam lager uit dan men aanvankelijk verwachtte. Zowel Spanje als Portugal benadrukken keer op keer dat de situatie in hun land niet te vergelijken is met die van Ierland.

Griekenland heeft extra maatregelen aangekondigd, waaronder verhoging van het BTW tarief en het bevriezen van de pensioenen, om volgend jaar het begrotingstekort terug te brengen naar 7,4%.

Extra maatregelen zijn volgens Theodoor Gilissen Bankiers nodig, anders voldoet het land niet aan de voorwaarden die zijn gesteld door het IMF en de EU. Daarom hebben Europese ministers van Financiën vorige week gehamerd op extra maatregelen.

Vanuit de andere Europese landen wordt aangedrongen op het verhogen van de winstbelastingen van bedrijven, die nu 12,5% bedraagt. Ierse functionarissen verzetten zich hier tegen, omdat het aantrekkelijk belastingklimaat een van de speerpunten van de economie is. Naast Ierland worden ook de ontwikkelingen in Spanje en Portugal met grote belangstelling gevolgd, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op. Spanje plaatste deze week met succes 10- en 30-jaars leningen. Voor de 10-jaars lening betaalt Spanje 4,615% rente, voor de 30-jaars lening 5,488%. Dit is ongeveer 50 basispunten hoger dan bij de plaatsing van 2 maanden geleden. De vraag viel mee en het rentepercentage kwam lager uit dan men aanvankelijk verwachtte. Zowel Spanje als Portugal benadrukken keer op keer dat de situatie in hun land niet te vergelijken is met die van Ierland. Griekenland heeft extra maatregelen aangekondigd, waaronder verhoging van het BTW tarief en het bevriezen van de pensioenen, om volgend jaar het begrotingstekort terug te brengen naar 7,4%. Extra maatregelen zijn volgens Theodoor Gilissen Bankiers nodig, anders voldoet het land niet aan de voorwaarden die zijn gesteld door het IMF en de EU. Daarom hebben Europese ministers van Financiën vorige week gehamerd op extra maatregelen.