De werkloosheidsgraad in dit land van 4,50 miljoen is opgelopen tot 13%, nadat de economie vorig jaar met 7,10% is gekrompen. Bij gebrek aan stimuli dreigt de economie in recessie te blijven.

Alan Barrett, hoofdeconoom bij het Economic and Social Research Institute of Ireland, is van mening dat de pijn mogelijk minder scherp was geweest wanneer de regering was blijven geld uitgeven.

Bijna twee jaar geleden heeft Ierland de staatsuitgaven gereduceerd en de belastingen verhoogd, twee maatregelen die nu door andere landen doorgevoerd worden.

Ierland ging er destijds vanuit dat het land zou kunnen geld blijven onlenen op de financiële markten, maar dat was buiten de Europese begrotingscrisis gerekend. Die heeft de problemen van het land nog doen toenemen.

Premier Brian Cowen waarschuwde dat er nog meer pijn op komst is. Hij voegde er aan toe dat er geen makkelijke manieren zijn om met begrotingstekorten af te rekenen.

De boodschap van de Ierse premier zal ook in andere landen zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk aandachtig beluisterd zijn.

De werkloosheidsgraad in dit land van 4,50 miljoen is opgelopen tot 13%, nadat de economie vorig jaar met 7,10% is gekrompen. Bij gebrek aan stimuli dreigt de economie in recessie te blijven. Alan Barrett, hoofdeconoom bij het Economic and Social Research Institute of Ireland, is van mening dat de pijn mogelijk minder scherp was geweest wanneer de regering was blijven geld uitgeven. Bijna twee jaar geleden heeft Ierland de staatsuitgaven gereduceerd en de belastingen verhoogd, twee maatregelen die nu door andere landen doorgevoerd worden. Ierland ging er destijds vanuit dat het land zou kunnen geld blijven onlenen op de financiële markten, maar dat was buiten de Europese begrotingscrisis gerekend. Die heeft de problemen van het land nog doen toenemen. Premier Brian Cowen waarschuwde dat er nog meer pijn op komst is. Hij voegde er aan toe dat er geen makkelijke manieren zijn om met begrotingstekorten af te rekenen. De boodschap van de Ierse premier zal ook in andere landen zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk aandachtig beluisterd zijn.