Het land maakte gebruik van het positieve sentiment op de markt met de eerste nieuwe uitgifte sinds eind 2010.

Vorig jaar werden de eerste stappen gezet met de omruil naar langere looptijden en schatkistpapier. In totaal werd Eur 2,5 mrd in een bestaande oktober 2017 lening geplaatst. Er was veel belangstelling voor de lening: er werd voor ca Eur 7,2 mrd ingeschreven.

Hierdoor kwam de risico-opslag 15 bps lager uit dan werd aangegeven bij de aankondiging, op 280 bps boven vergelijkbare Duitse staat oftewel 3,32%.

Naar verwachting zal Ierland in 2013 nog circa Eur 7,5 mrd op willen halen, waardoor een groot deel van de financieringsbehoefte voor 2014 ook al binnen zal zijn.

De hoge inschrijving en relatief snelle terugkeer op de markt tonen het vertrouwen van beleggers in Ierland.

Dit vertrouwen is mede ingegeven door de verwachting dat Europese partners de pijn van de bankensteun ter waarde van Eur 64 mrd zullen verminderen.

De Ierse president Kenny hamerde hier dan ook weer op tijdens een vergadering met parlementsleden in Duitsland. In maart moet Ierland in principe weer ruim Eur 3 mrd steun geven aan de zombie bank Anglo Irish, maar Kenny hoopt dat voor die tijd een oplossing gevonden wordt zodat de financieringslast kan dalen.

Het land maakte gebruik van het positieve sentiment op de markt met de eerste nieuwe uitgifte sinds eind 2010. Vorig jaar werden de eerste stappen gezet met de omruil naar langere looptijden en schatkistpapier. In totaal werd Eur 2,5 mrd in een bestaande oktober 2017 lening geplaatst. Er was veel belangstelling voor de lening: er werd voor ca Eur 7,2 mrd ingeschreven. Hierdoor kwam de risico-opslag 15 bps lager uit dan werd aangegeven bij de aankondiging, op 280 bps boven vergelijkbare Duitse staat oftewel 3,32%. Naar verwachting zal Ierland in 2013 nog circa Eur 7,5 mrd op willen halen, waardoor een groot deel van de financieringsbehoefte voor 2014 ook al binnen zal zijn. De hoge inschrijving en relatief snelle terugkeer op de markt tonen het vertrouwen van beleggers in Ierland. Dit vertrouwen is mede ingegeven door de verwachting dat Europese partners de pijn van de bankensteun ter waarde van Eur 64 mrd zullen verminderen. De Ierse president Kenny hamerde hier dan ook weer op tijdens een vergadering met parlementsleden in Duitsland. In maart moet Ierland in principe weer ruim Eur 3 mrd steun geven aan de zombie bank Anglo Irish, maar Kenny hoopt dat voor die tijd een oplossing gevonden wordt zodat de financieringslast kan dalen.