Belangrijkste onderdeel van de herstructurering is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat de zogenaamde promissory notes, met een gemiddelde looptijd van 8 jaar worden, vervangen door staatsobligaties met een looptijden tot wel 40 jaar (gemiddeld 34 jaar).

Omdat de aflossingen verder in de toekomst liggen en het rentepercentage fors lager ligt dan de 8% op de promissory notes, bespaart dit de Ierse staat de komende jaren Eur 1 mrd per jaar.

In de oude situatie had de staat elk jaar Eur 3,1 mrd moeten betalen. Volgens de Ierse premier Kenny zal de deal zorgen voor een verlichting van Eur 20 mrd in de komende decennia.

Volgens het Ierse ministerie van Financiën zal het begrotingstekort voor 2014 hierdoor uitkomen op 4,5% in plaats van 5,1% en op 2,4% in plaats van 2,9% in 2015.

De Ierse centrale bank, waar de obligaties terechtkomen, zal in de komende jaren de obligaties gefaseerd op de markt brengen.

In 2014 zal het om 500 mln gaan, tussen 2015 en 2018 minstens 500 mln euro per jaar, minstens Eur 1 mrd van 2019 tot 2023 en Eur 2 mrd vanaf 2024.

Dit is noodzakelijk om de schijn van monetaire financiering te voorkomen. Wat Draghi en het ECB bestuur van deze oplossing vinden is niet bekend.

Tijdens de persconferentie na het rentebesluit (ongewijzigd op 0,75%) wilde Draghi hier niet over uitweiden, maar de ECB zal de gang van zaken niet in de weg staan. In de nacht van woensdag op donderdag besloot het Ierse parlement door een noodwet tot de ontmanteling van Anglo Irish.

De Ierse premier Kenny sprak vervolgens van een historische overeenstemming met de ECB.

Hoewel de markt er vanuit ging dat er vroeg of laat een oplossing zou komen kan de deal volgens Theodoor Gilissen Bankiers een nieuwe impuls betekenen voor Ierse obligaties.

De kans is groot dat Ierland nu binnen korte termijn een obligatie met een looptijd van ca 10 jaar uit zal geven en zo een verdere stap zal zetten naar een volledige zelfstandige terugkeer op de kapitaalmarkt.

Belangrijkste onderdeel van de herstructurering is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat de zogenaamde promissory notes, met een gemiddelde looptijd van 8 jaar worden, vervangen door staatsobligaties met een looptijden tot wel 40 jaar (gemiddeld 34 jaar). Omdat de aflossingen verder in de toekomst liggen en het rentepercentage fors lager ligt dan de 8% op de promissory notes, bespaart dit de Ierse staat de komende jaren Eur 1 mrd per jaar. In de oude situatie had de staat elk jaar Eur 3,1 mrd moeten betalen. Volgens de Ierse premier Kenny zal de deal zorgen voor een verlichting van Eur 20 mrd in de komende decennia. Volgens het Ierse ministerie van Financiën zal het begrotingstekort voor 2014 hierdoor uitkomen op 4,5% in plaats van 5,1% en op 2,4% in plaats van 2,9% in 2015. De Ierse centrale bank, waar de obligaties terechtkomen, zal in de komende jaren de obligaties gefaseerd op de markt brengen. In 2014 zal het om 500 mln gaan, tussen 2015 en 2018 minstens 500 mln euro per jaar, minstens Eur 1 mrd van 2019 tot 2023 en Eur 2 mrd vanaf 2024. Dit is noodzakelijk om de schijn van monetaire financiering te voorkomen. Wat Draghi en het ECB bestuur van deze oplossing vinden is niet bekend. Tijdens de persconferentie na het rentebesluit (ongewijzigd op 0,75%) wilde Draghi hier niet over uitweiden, maar de ECB zal de gang van zaken niet in de weg staan. In de nacht van woensdag op donderdag besloot het Ierse parlement door een noodwet tot de ontmanteling van Anglo Irish. De Ierse premier Kenny sprak vervolgens van een historische overeenstemming met de ECB. Hoewel de markt er vanuit ging dat er vroeg of laat een oplossing zou komen kan de deal volgens Theodoor Gilissen Bankiers een nieuwe impuls betekenen voor Ierse obligaties. De kans is groot dat Ierland nu binnen korte termijn een obligatie met een looptijd van ca 10 jaar uit zal geven en zo een verdere stap zal zetten naar een volledige zelfstandige terugkeer op de kapitaalmarkt.