Op 1 april 2007 werd de Europese overnamerichtlijn in de Belgische wetgeving omgezet. Het basisprincipe luidt dat een overnamebod moet plaatsvinden als een bepaalde aandeelhouder de drempel van 30% heeft overschreden. De overnemer moet dan de hoogste prijs bieden die hij in de loop van de voorbije 12 maanden betaalde. Op zich is er geen probleem omdat Eckert & Ziegler (E&Z) 29,89% van de IBt-aandelen in handen heeft. Het kreeg dat pakket toen het in februari 2008 zijn dochter Bebig onderbracht bij IBt. Maar naast het aandelenpakket ontving het ook een call-optie met een looptijd van 10 jaar om 5 miljoen stemgerechte, niet-dividendgerechtigde aandelen te kopen. Die optie bestond reeds en zat bij de vier oprichters met als doelstelling het bedrijf te verankeren.

Eind 2008 bleek uit de laatste transparantiemededeling dat E&Z dit optiepakket naar de investeringsmaatschappij SMI Steglitz MedInvest had getransfereerd. Deze laatste heeft het pakket onmiddellijk uitgeoefend en is in het bezit gekomen van 5 miljoen aandelen of 22,1%. Hier wringt het schoentje.

Race tegen de tijd
De snelle uitoefening van de optie heeft Creafund II, goed voor 923.361 aandelen of 5,26% van IBt, aan het denken gezet. Volgens investment manager Gino Schepens van Creafund is het overduidelijk dat E&Z en de investeringsmaatschappij twee handen op één buik zijn. Op de volgende aandeelhoudersvergadering zullen ze met 52% van de stemmen zeker aan dezelfde koord trekken en hebben de facto de macht inhanden. Volgens Creafund is de 30 overschreden en moeten de Duitsers een openbaar bod uitbrengen tegen 3,47 EUR. Tegen deze prijs bracht E&Z vorig jaar zijn dochter Bebig in bij IBt. "We gaan niet over één nacht ijs. We hebben de hele zaak goed bestudeerd en denken een goede zaak te hebben."

Creafund moest toch vrij snel handelen want zoals we eerder schreven moet de overnemer na het overschrijden van de 30%-drempel de hoogste prijs bieden die hij de voorbije 12 maanden op tafel legde. Aangezien E&Z zijn dochter Bebig bij IBt voegde in februari 2008, tikt de klok in het nadeel van Creafund. "Als we langer hadden gewacht, zou E&Z op een later tijdstip en nadat de bewuste 12 maanden zijn verstreken een bod hebben kunnen uitbrengen tegen de gemiddelde prijs van de afgelopen 30 dagen. Nu de koers iets boven de 2 EUR schommelt zou een goedkoper bod voor de huidige aandeelhouders een serieuze aderlating betekenen."

E&Z van zijn kant veegt het verzoekschrift van Creafund van tafel en vindt de geuite beschuldigingen ongegrond en veel te vaag. Het aandeel IBt was deze morgen geschorst maar de handel werd hernomen rond 12 uur nadat IBt een persbericht de wereld had ingestuurd. Beleggers lijken wel oor te hebben naar het bod en sturen het aandeel 18% hoger naar 2,6 EUR.

Francis Muyshondt

Op 1 april 2007 werd de Europese overnamerichtlijn in de Belgische wetgeving omgezet. Het basisprincipe luidt dat een overnamebod moet plaatsvinden als een bepaalde aandeelhouder de drempel van 30% heeft overschreden. De overnemer moet dan de hoogste prijs bieden die hij in de loop van de voorbije 12 maanden betaalde. Op zich is er geen probleem omdat Eckert & Ziegler (E&Z) 29,89% van de IBt-aandelen in handen heeft. Het kreeg dat pakket toen het in februari 2008 zijn dochter Bebig onderbracht bij IBt. Maar naast het aandelenpakket ontving het ook een call-optie met een looptijd van 10 jaar om 5 miljoen stemgerechte, niet-dividendgerechtigde aandelen te kopen. Die optie bestond reeds en zat bij de vier oprichters met als doelstelling het bedrijf te verankeren. Eind 2008 bleek uit de laatste transparantiemededeling dat E&Z dit optiepakket naar de investeringsmaatschappij SMI Steglitz MedInvest had getransfereerd. Deze laatste heeft het pakket onmiddellijk uitgeoefend en is in het bezit gekomen van 5 miljoen aandelen of 22,1%. Hier wringt het schoentje.Race tegen de tijd De snelle uitoefening van de optie heeft Creafund II, goed voor 923.361 aandelen of 5,26% van IBt, aan het denken gezet. Volgens investment manager Gino Schepens van Creafund is het overduidelijk dat E&Z en de investeringsmaatschappij twee handen op één buik zijn. Op de volgende aandeelhoudersvergadering zullen ze met 52% van de stemmen zeker aan dezelfde koord trekken en hebben de facto de macht inhanden. Volgens Creafund is de 30 overschreden en moeten de Duitsers een openbaar bod uitbrengen tegen 3,47 EUR. Tegen deze prijs bracht E&Z vorig jaar zijn dochter Bebig in bij IBt. "We gaan niet over één nacht ijs. We hebben de hele zaak goed bestudeerd en denken een goede zaak te hebben." Creafund moest toch vrij snel handelen want zoals we eerder schreven moet de overnemer na het overschrijden van de 30%-drempel de hoogste prijs bieden die hij de voorbije 12 maanden op tafel legde. Aangezien E&Z zijn dochter Bebig bij IBt voegde in februari 2008, tikt de klok in het nadeel van Creafund. "Als we langer hadden gewacht, zou E&Z op een later tijdstip en nadat de bewuste 12 maanden zijn verstreken een bod hebben kunnen uitbrengen tegen de gemiddelde prijs van de afgelopen 30 dagen. Nu de koers iets boven de 2 EUR schommelt zou een goedkoper bod voor de huidige aandeelhouders een serieuze aderlating betekenen." E&Z van zijn kant veegt het verzoekschrift van Creafund van tafel en vindt de geuite beschuldigingen ongegrond en veel te vaag. Het aandeel IBt was deze morgen geschorst maar de handel werd hernomen rond 12 uur nadat IBt een persbericht de wereld had ingestuurd. Beleggers lijken wel oor te hebben naar het bod en sturen het aandeel 18% hoger naar 2,6 EUR. Francis Muyshondt