De Franse minister van Financiën Christine Lagarde verklaarde gisteren in een interview dat Griekenland op hulp mag rekenen, op voorwaarde dat het zelf ook de moeite doet om het tekort op de begroting terug te dringen.

Volgens Lagarde worden er verschillende mogelijkheden bestudeerd om Griekenland te helpen, zowel via overheid als via privé of een combinatie van beiden. Mogelijk wordt er gebruik gemaakt van een staatsbank als de Duitse KwF om Griekse staatsschulden op te kopen.

Het probleem is echter dat de Grieken niet bereid lijken te zijn om het bittere medicijn te slikken dat hun wordt voorgehouden. Bovendien moet nog worden bewezen dat de regering in Athene bereid is om ingrijpende maatregelen te nemen.

Griekenland kan overigens een interessante test case worden, want de maatregelen die de Griekse regering moet nemen staan in een volgende fase ook andere Europese landen te wachten.

Griekenland staat voor een belangrijke test, want het land moet voor een bedrag van 5 miljard euro aan 10-jarige staatsobligaties gaan uitgeven. De financiële markten vrezen dat die emissie tot mislukken gedoemd is.

De bekende belegger George Soros verklaarde gisteren nogmaals niet te verwachten dat de euro de huidige crisis gaat overleven. Soros voorspelt met andere woorden dat de eurozone uiteen gaat spatten.

De Franse minister van Financiën Christine Lagarde verklaarde gisteren in een interview dat Griekenland op hulp mag rekenen, op voorwaarde dat het zelf ook de moeite doet om het tekort op de begroting terug te dringen. Volgens Lagarde worden er verschillende mogelijkheden bestudeerd om Griekenland te helpen, zowel via overheid als via privé of een combinatie van beiden. Mogelijk wordt er gebruik gemaakt van een staatsbank als de Duitse KwF om Griekse staatsschulden op te kopen. Het probleem is echter dat de Grieken niet bereid lijken te zijn om het bittere medicijn te slikken dat hun wordt voorgehouden. Bovendien moet nog worden bewezen dat de regering in Athene bereid is om ingrijpende maatregelen te nemen. Griekenland kan overigens een interessante test case worden, want de maatregelen die de Griekse regering moet nemen staan in een volgende fase ook andere Europese landen te wachten. Griekenland staat voor een belangrijke test, want het land moet voor een bedrag van 5 miljard euro aan 10-jarige staatsobligaties gaan uitgeven. De financiële markten vrezen dat die emissie tot mislukken gedoemd is. De bekende belegger George Soros verklaarde gisteren nogmaals niet te verwachten dat de euro de huidige crisis gaat overleven. Soros voorspelt met andere woorden dat de eurozone uiteen gaat spatten.