Sinds de piek in de huizenprijzen is de FHFA prijsindex met 9,5% gedaald. Dit jaar zal daar naar verwachting nog een daling van minimaal 5% bijkomen. Dan nog geeft deze index een te optimistisch beeld. Zo zijn de huizenprijzen volgens de S&P Case-Shiller index al met bijna 30% gedaald sinds de piek.

Het verschil tussen beide indices wordt voor een belangrijk deel verklaard door het type woningen en vooral de financiering hiervan. De FHFA richt zich op de categorie minder dure huizen waarvan de hypotheken gekoppeld zijn aan Fannie Mae en Freddie Mac.

De verkopen en prijzen van de huizen die met hypotheken van genoemde instellingen zijn gefinancierd zijn beter blijven liggen dan de wat duurdere huizen. Wat de laatste maanden waarschijnlijk volgens Theodoor Gilissen Bankiers een rol speelt is dat Fannie Mae en Freddie Mac twee maanden lang bij betalingsachterstanden geen huisuitzettingen hebben doorgevoerd.

Hierdoor is het aantal woningen dat door gedwongen uitzettingen op de markt komt, verminderd en extra prijsdruk daardoor vermeden. Dit moratorium van de hypotheekbanken is nu afgelopen en samen met de oplopende werkloosheid en financieringsproblemen verwacht Theodoor Gilissen Bankiers verdere druk op de huizenprijzen.

Ondanks deze verwachte prijsdruk zien de analisten van de bank in de huizenmarkt wel een paar verbeteringen zoals de veel lagere hypotheekrente, de verbeterde betaalbaarheid van woningen in vergelijking tot het inkomen, het ondersteuningsprogramma van de Amerikaanse overheid en de hierdoor aantrekkende verkopen.

De voorraad onverkochte woningen komt nu uit op 9,7 maanden tegenover een piek van ruim 11 maanden. Om een herstel van de prijzen te kunnen realiseren zou volgens deskundigen deze ratio op zo'n zes maanden uit moeten komen, zo concludeert Theodoor Gilissen Bankiers.

Sinds de piek in de huizenprijzen is de FHFA prijsindex met 9,5% gedaald. Dit jaar zal daar naar verwachting nog een daling van minimaal 5% bijkomen. Dan nog geeft deze index een te optimistisch beeld. Zo zijn de huizenprijzen volgens de S&P Case-Shiller index al met bijna 30% gedaald sinds de piek. Het verschil tussen beide indices wordt voor een belangrijk deel verklaard door het type woningen en vooral de financiering hiervan. De FHFA richt zich op de categorie minder dure huizen waarvan de hypotheken gekoppeld zijn aan Fannie Mae en Freddie Mac. De verkopen en prijzen van de huizen die met hypotheken van genoemde instellingen zijn gefinancierd zijn beter blijven liggen dan de wat duurdere huizen. Wat de laatste maanden waarschijnlijk volgens Theodoor Gilissen Bankiers een rol speelt is dat Fannie Mae en Freddie Mac twee maanden lang bij betalingsachterstanden geen huisuitzettingen hebben doorgevoerd.Hierdoor is het aantal woningen dat door gedwongen uitzettingen op de markt komt, verminderd en extra prijsdruk daardoor vermeden. Dit moratorium van de hypotheekbanken is nu afgelopen en samen met de oplopende werkloosheid en financieringsproblemen verwacht Theodoor Gilissen Bankiers verdere druk op de huizenprijzen.Ondanks deze verwachte prijsdruk zien de analisten van de bank in de huizenmarkt wel een paar verbeteringen zoals de veel lagere hypotheekrente, de verbeterde betaalbaarheid van woningen in vergelijking tot het inkomen, het ondersteuningsprogramma van de Amerikaanse overheid en de hierdoor aantrekkende verkopen. De voorraad onverkochte woningen komt nu uit op 9,7 maanden tegenover een piek van ruim 11 maanden. Om een herstel van de prijzen te kunnen realiseren zou volgens deskundigen deze ratio op zo'n zes maanden uit moeten komen, zo concludeert Theodoor Gilissen Bankiers.