Huidige terugval op de beurzen zal beperkt blijven

Terwijl de Italiaanse eerste minister Mario Monti onverwijld doorgaat met een forse sanering van de overheidsfinanciën, slaagt de Spaanse eerste minister Mariano Rajoy er niet in om de begrotingsdoelstellingen te halen te midden van een erger wordende recessie en zijn beleggers bezorgd dat Spanje internationale hulp nodig zal hebben.

In de periferie zijn de problemen ook alweer opgeflakkerd. De rente op Spaanse 10-jaarsobligaties steeg sinds 2 maart met bijna één procentpunt. Als gevolg daarvan vertoonde de wereldwijde aandelenmarkt een terugval toen beleggers opnieuw veilige activa opzochten.

Naar de mening van Thierry Masset, Chief Investment Officer ING Belgium, zal de huidige terugval van de aandelenmarkt beperkt blijven omdat hij en zijn team denken dat deze situatie meer te maken heeft met sentiment dan met de fundamentals. In het vierde kwartaal van 2011, toen de Europese schuldencrisis het ergst was en Griekenland het risico liep op een ongecontroleerd bankroet, werden aan noodfondsen zoals het EFSF (250 miljard euro) en het ESM (tot 500 miljard euro), extra bijdragen aan het IMF toegekend voor hulp aan Griekenland en deelname in potentiële toekomstige operaties voor andere “GIPSI”-landen (Portugal, Ierland, Italië en Spanje).

Daarbij heeft de invoering van het LTRO-programma van de ECB het liquiditeitsrisico op de financiële markten aanzienlijk verlaagd.

Risico’s zijn nooit ver weg

Afgezien van Spanje lijken de wereldwijde economische vooruitzichten niet te zullen “ontsporen” na de productiemarkt, de arbeidsmarkt en de vastgoedmarkt in de VS.

Onlangs heeft het IMF de vooruitzichten met betrekking tot het wereldwijde bbp voor 2012-2013 bijgesteld tot respectievelijk 3,5% (tegenover 3,3% in januari) en 4,1% (tegenover 4%).

Op dit moment is het schuldprobleem van de “GIPSI”-landen niet erger dan in het vierde kwartaal van 2011, en de noodfondsen zouden de risico’s moeten dekken.

Maar de risico’s zullen nooit ver weg zijn en aanleiding geven tot schommelingen in het sentiment op de aandelen- en obligatiemarkten. Masset twijfelt er nog steeds aan of de problemen in de eurozone alleen met liquiditeiten zijn op te lossen.

Dat is de reden waarom de analisten van ING hun tactische

aanbeveling voor een matige onderweging in risicovolle activa behouden.

In een context van lage maar tamelijk stabiele globale economische groei zou de huidige correctie kansen kunnen bieden om de posities in aandelen te verhogen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content