Meer dan 20% van de respondenten ziet het huidige renteniveau als groot risico. Dit is aanmerkelijk meer dan elke andere categorie.

Deze visie komt sterker tot uiting in Frankrijk, Italië en de Duitssprekende landen.

In Europa noemt een derde van de respondenten de huidige of dalende rente als het grootste risico voor het behalen van de financiële doelstellingen over twaalf maanden.

Het lijkt erop dat beleggers zich in toenemende mate zorgen maken dat lage rendementen voorlopig niet verdwijnen. Gevraagd welk macro-onderwerp hen 's nachts wakker houdt antwoordde 25%: financiële repressie.

Institutionele partijen in Nederland blijken zich het meest zorgen te maken over een verdere daling van de rente, zo blijkt uit de RiskMonitor.

Behalve rentedalingen verwachten de 26 respondenten uit Nederland (met een totaal beheerd vermogen van 276,5 miljard euro) dat het grootste risico voor de financiële doelstellingen komt van de volatiliteit in de markt en van staartrisico's.

Net als andere beleggers in Europa zoeken ook de Nederlandse institutionele partijen naar alternatieven voor staatsschuld. Zij kijken daarbij vooral naar bedrijfsobligaties.

James Dilworth, CEO van Allianz Global Investors Europe, zegt: "Veel beleggers voelen dat de markt niet langer is te vertrouwen. Een van de redenen achter dit gebrek aan vertrouwen is dat stijgingen en dalingen van de markt niet worden aangedreven door de gebruikelijke dynamiek van vraag en aanbod, maar door wat overheden doen of geacht worden te gaan doen. Sinds het begin van de financiële crisis hebben de ECB en de Amerikaanse Fed grote hoeveelheden geld in de economie gepompt om hun doelen te bereiken. Daarmee hebben ze grote verstoringen in de markt teweeggebracht waardoor het ene moment wel, het andere moment geen risico wordt gevoeld. Veel beleggers hebben het gevoel dat geaccepteerde wijsheid op z'n kop staat."

Meer dan 20% van de respondenten ziet het huidige renteniveau als groot risico. Dit is aanmerkelijk meer dan elke andere categorie. Deze visie komt sterker tot uiting in Frankrijk, Italië en de Duitssprekende landen. In Europa noemt een derde van de respondenten de huidige of dalende rente als het grootste risico voor het behalen van de financiële doelstellingen over twaalf maanden. Het lijkt erop dat beleggers zich in toenemende mate zorgen maken dat lage rendementen voorlopig niet verdwijnen. Gevraagd welk macro-onderwerp hen 's nachts wakker houdt antwoordde 25%: financiële repressie. Institutionele partijen in Nederland blijken zich het meest zorgen te maken over een verdere daling van de rente, zo blijkt uit de RiskMonitor. Behalve rentedalingen verwachten de 26 respondenten uit Nederland (met een totaal beheerd vermogen van 276,5 miljard euro) dat het grootste risico voor de financiële doelstellingen komt van de volatiliteit in de markt en van staartrisico's. Net als andere beleggers in Europa zoeken ook de Nederlandse institutionele partijen naar alternatieven voor staatsschuld. Zij kijken daarbij vooral naar bedrijfsobligaties. James Dilworth, CEO van Allianz Global Investors Europe, zegt: "Veel beleggers voelen dat de markt niet langer is te vertrouwen. Een van de redenen achter dit gebrek aan vertrouwen is dat stijgingen en dalingen van de markt niet worden aangedreven door de gebruikelijke dynamiek van vraag en aanbod, maar door wat overheden doen of geacht worden te gaan doen. Sinds het begin van de financiële crisis hebben de ECB en de Amerikaanse Fed grote hoeveelheden geld in de economie gepompt om hun doelen te bereiken. Daarmee hebben ze grote verstoringen in de markt teweeggebracht waardoor het ene moment wel, het andere moment geen risico wordt gevoeld. Veel beleggers hebben het gevoel dat geaccepteerde wijsheid op z'n kop staat."