Maar nadere bestudering van de cijfers toont ook een pluspunt: herstructurering van de economieën in de eurozone gaat voort waardoor onevenwichtigheden binnen de zone minder worden.

Zo moet Spanje zich meer richten op verhandelbare producten en minder op de binnenlandse activiteiten zoals de bouw, terwijl Duitsland een omgekeerde ontwikkeling moet doormaken.

Veranderingen in de inkoopmanagersindex per sector suggereren dat een dergelijk verandering onderweg is.

Tegen de geaccepteerde wijsheid in lijken deze veranderingen op zich geen directe negatieve invloed te hebben op de economische activiteit. Dit betekent dat de huidige economische zwakte dus vooral cyclisch van aard is.

Maar nadere bestudering van de cijfers toont ook een pluspunt: herstructurering van de economieën in de eurozone gaat voort waardoor onevenwichtigheden binnen de zone minder worden. Zo moet Spanje zich meer richten op verhandelbare producten en minder op de binnenlandse activiteiten zoals de bouw, terwijl Duitsland een omgekeerde ontwikkeling moet doormaken. Veranderingen in de inkoopmanagersindex per sector suggereren dat een dergelijk verandering onderweg is. Tegen de geaccepteerde wijsheid in lijken deze veranderingen op zich geen directe negatieve invloed te hebben op de economische activiteit. Dit betekent dat de huidige economische zwakte dus vooral cyclisch van aard is.