Decennia lang bestond de economische orde er in dat de Verenigde Staten exporteerde uit de rest van de wereld, terwijl het zelf grote deficieten op de handelsbalans vertoonde.

Exportgerichte landen als China en Duitsland konden anderzijds grote overschotten voorleggen. Die overschotten werden geïnvesteerd in Amerikaanse activa, waaronder ook effecten op basis van woonkredieten.

Doordat het geld uit het buitenland massaal toestroomde, werd de waarde van die activa kunstmatig opgedreven. Het gevolg was een zeepbel die op een bepaald explodeerde, met alle gevolgen van dien.

Decennia lang bestond de economische orde er in dat de Verenigde Staten exporteerde uit de rest van de wereld, terwijl het zelf grote deficieten op de handelsbalans vertoonde. Exportgerichte landen als China en Duitsland konden anderzijds grote overschotten voorleggen. Die overschotten werden geïnvesteerd in Amerikaanse activa, waaronder ook effecten op basis van woonkredieten. Doordat het geld uit het buitenland massaal toestroomde, werd de waarde van die activa kunstmatig opgedreven. Het gevolg was een zeepbel die op een bepaald explodeerde, met alle gevolgen van dien.