Bovendien blijft de eurocrisis op het sentiment wegen. De Aziatische beurzen noteren vanmorgen opnieuw in het rood, echter met uiteenlopende verliezen. In Tokio moet de Nikkei meer dan 1% prijsgeven, de meeste andere indices weten de verliezen beperkt te houden.

Hoogtepunt van de week op vrijdag

Het hoogtepunt van de week vindt volgens Theodoor Gilissen Bankiers waarschijnlijk op vrijdag plaats als de tweedaagse Eurotop wordt afgesloten.

Het lijkt of er meer acceptatie komt voor een bankenunie. Het beste zou zijn als er een duidelijk stappenplan komt naar aanleiding van het plan van EU voorzitter Van Rompuy, EU President Barroso, Eurogroup voorzitter Juncker en ECB president Draghi. Maar politici doen hun best om de verwachtingen laag te houden.

De Duitse Minister van Financiën Wolfgang Schauble was dit weekend kritisch over de Grieken, die de top willen gebruiken om wat verlichting van de zware bezuinigingseisen te krijgen.

Economische zorgen drukken beurzen

Beurzen in de VS gingen vorige week donderdag met circa 2% onderuit door zorgen over de economische groei na teleurstellende macro-economische cijfers.

Aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen liepen weer verder op en waren hoger dan verwacht, huizenverkopen vielen tegen en de Philadelphia Fed index voor de industrie was veel lager dan verwacht.

Een hoger cijfer voor de leading indicators, 0,3% waar 0,1% was verwacht, kon volgens Theodoor Gilissen Bankiers het sentiment niet keren.

Ook in Europa en China vielen de inkoopmanagersindices tegen. In Europa bereikte de index voor de industrie het laagste niveau in 3 jaar op 44,8, waarbij weer duidelijk werd dat Duitsland niet aan de malaise kan ontsnappen.

Een stand onder de 50 wijst op krimp. De Duitse index daalde voor de vijfde maand op rij naar 44,7. De Duitse index voor de dienstensector liet de grootste daling zien in bijna een jaar naar 50,3.

Voor het hele eurogebied bleef de dienstenindex vrijwel onveranderd op 46,8 van 46,7. Vrijdag was een iets betere beursdag, maar gisteren liep het weer behoorlijk mis.

Bovendien blijft de eurocrisis op het sentiment wegen. De Aziatische beurzen noteren vanmorgen opnieuw in het rood, echter met uiteenlopende verliezen. In Tokio moet de Nikkei meer dan 1% prijsgeven, de meeste andere indices weten de verliezen beperkt te houden. Hoogtepunt van de week op vrijdag Het hoogtepunt van de week vindt volgens Theodoor Gilissen Bankiers waarschijnlijk op vrijdag plaats als de tweedaagse Eurotop wordt afgesloten. Het lijkt of er meer acceptatie komt voor een bankenunie. Het beste zou zijn als er een duidelijk stappenplan komt naar aanleiding van het plan van EU voorzitter Van Rompuy, EU President Barroso, Eurogroup voorzitter Juncker en ECB president Draghi. Maar politici doen hun best om de verwachtingen laag te houden. De Duitse Minister van Financiën Wolfgang Schauble was dit weekend kritisch over de Grieken, die de top willen gebruiken om wat verlichting van de zware bezuinigingseisen te krijgen.Economische zorgen drukken beurzen Beurzen in de VS gingen vorige week donderdag met circa 2% onderuit door zorgen over de economische groei na teleurstellende macro-economische cijfers. Aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen liepen weer verder op en waren hoger dan verwacht, huizenverkopen vielen tegen en de Philadelphia Fed index voor de industrie was veel lager dan verwacht. Een hoger cijfer voor de leading indicators, 0,3% waar 0,1% was verwacht, kon volgens Theodoor Gilissen Bankiers het sentiment niet keren. Ook in Europa en China vielen de inkoopmanagersindices tegen. In Europa bereikte de index voor de industrie het laagste niveau in 3 jaar op 44,8, waarbij weer duidelijk werd dat Duitsland niet aan de malaise kan ontsnappen. Een stand onder de 50 wijst op krimp. De Duitse index daalde voor de vijfde maand op rij naar 44,7. De Duitse index voor de dienstensector liet de grootste daling zien in bijna een jaar naar 50,3. Voor het hele eurogebied bleef de dienstenindex vrijwel onveranderd op 46,8 van 46,7. Vrijdag was een iets betere beursdag, maar gisteren liep het weer behoorlijk mis.