Hoewel daar naar de mening van de analisten van de bank geen aanleiding toe is, kunnen financiële markten via omvangrijke verkopen van Italiaanse en Spaanse schuld en een daardoor verder stijgende rente een dergelijke situatie wel dichterbij brengen.

Daardoor wordt met name de Europese Centrale Bank (ECB) in een ongelukkige positie gedrongen. Als er verder geen instrumenten zijn om de crisis te bestrijden zal zij gedwongen kunnen worden om de schulden van landen, die zelf geen toegang meer hebben tot de openbare kapitaalmarkt, monetair te financieren.

Vooralsnog heeft de ECB gegarandeerd dat banken ongelimiteerd over kortlopende leningen kunnen beschikken. Dat de ECB de beleidsrente ongewijzigd liet op het nog steeds zeer lage niveau van 1,5%, kon de aandelenmarkten afgelopen donderdag geen steun bieden.

Hoewel daar naar de mening van de analisten van de bank geen aanleiding toe is, kunnen financiële markten via omvangrijke verkopen van Italiaanse en Spaanse schuld en een daardoor verder stijgende rente een dergelijke situatie wel dichterbij brengen. Daardoor wordt met name de Europese Centrale Bank (ECB) in een ongelukkige positie gedrongen. Als er verder geen instrumenten zijn om de crisis te bestrijden zal zij gedwongen kunnen worden om de schulden van landen, die zelf geen toegang meer hebben tot de openbare kapitaalmarkt, monetair te financieren. Vooralsnog heeft de ECB gegarandeerd dat banken ongelimiteerd over kortlopende leningen kunnen beschikken. Dat de ECB de beleidsrente ongewijzigd liet op het nog steeds zeer lage niveau van 1,5%, kon de aandelenmarkten afgelopen donderdag geen steun bieden.