De ontwikkeling van de koperprijs is in het verleden een van de beste voorspellende indicatoren voor de wereldwijde economische groei gebleken.

Wanneer de koperprijs minder snel stijgt dan de olieprijs, doen aandelen het doorgaans niet zo goed. De afgelopen tijd hebben we echter net het tegengestelde gezien.

Sinds het hoogtepunt van dit jaar op 6 februari is de verhouding in de periode tot 30 april met 11,5% gedaald, maar steeg de S&P 500 over dezelfde periode met 4,1%.

De verhouding tussen koper- en ruwe-oliefutures zou er dus kunnen op wijzen dat de rally op de aandelenmarkten dit jaar niet zal aanhouden.

De bezorgdheid over de toevoer van olie neemt af ondanks de geopolitieke risico's want de voorraden stegen tot het hoogste niveau sinds 11 maanden in de Verenigde Staten (373 miljoen vaten), de grootste verbruiker ter wereld van deze grondstof.

Oliemarkt lijkt krapper te worden

Toch lijkt de oliemarkt krapper te worden: de futuresmarkt is sinds kort overgegaan van contango naar backwardation: de prijs van een termijncontract is nu lager dan de verwachte spotprijs op de vervaldatum van het contract (het verschil tussen termijncontracten op 1 maand en die op 13 maanden voor WTI bedraagt ongeveer 6 USD, terwijl dat verschil op het hoogtepunt van begin 2011 ongeveer -15 USD bedroeg).

Deze ommekeer is belangrijk, omdat de speculanten zich voortaan kunnen verwachten aan een positief rolrendement op olie.

Dat verklaart wellicht waarom hedge funds gepositioneerd blijven voor een verdere stijging van de olieprijs. Het aantal longposities bedraagt nog altijd meer dan 200.000 contracten, zoals is gebleken uit het verslag van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) over de door handelaars aangegane verbintenissen.

Brent fors goedkoper

Brent-olie voor afwikkeling in juni gleed af naar 119 dollar per vat (-2% op maandbasis, in euro) ook omdat de VS nog altijd strategische reserves kunnen afnemen om de prijsstijgingen die worden aangewakkerd door de spanningen met Iran te beperken, met wellicht een deblokkering voordat het olie-embargo van de Europese Unie op 1 juli van start gaat.

Negatieve cijfers uit China dragen volgens Masset ook bij tot een zwakkere olieprijs. China's vraag naar olie daalde in maart tot 9,51 miljoen vaten per dag, het laagste cijfer sinds oktober.

In 2010 was China verantwoordelijk voor 11% van de wereldwijde olieconsumptie, tegenover 21% voor de VS. China verhoogde vorige maand de retailprijs voor benzine en diesel, wat volgens de International Energy Agency de vraag nog meer kan doen dalen.

De ontwikkeling van de koperprijs is in het verleden een van de beste voorspellende indicatoren voor de wereldwijde economische groei gebleken. Wanneer de koperprijs minder snel stijgt dan de olieprijs, doen aandelen het doorgaans niet zo goed. De afgelopen tijd hebben we echter net het tegengestelde gezien. Sinds het hoogtepunt van dit jaar op 6 februari is de verhouding in de periode tot 30 april met 11,5% gedaald, maar steeg de S&P 500 over dezelfde periode met 4,1%. De verhouding tussen koper- en ruwe-oliefutures zou er dus kunnen op wijzen dat de rally op de aandelenmarkten dit jaar niet zal aanhouden. De bezorgdheid over de toevoer van olie neemt af ondanks de geopolitieke risico's want de voorraden stegen tot het hoogste niveau sinds 11 maanden in de Verenigde Staten (373 miljoen vaten), de grootste verbruiker ter wereld van deze grondstof. Oliemarkt lijkt krapper te worden Toch lijkt de oliemarkt krapper te worden: de futuresmarkt is sinds kort overgegaan van contango naar backwardation: de prijs van een termijncontract is nu lager dan de verwachte spotprijs op de vervaldatum van het contract (het verschil tussen termijncontracten op 1 maand en die op 13 maanden voor WTI bedraagt ongeveer 6 USD, terwijl dat verschil op het hoogtepunt van begin 2011 ongeveer -15 USD bedroeg). Deze ommekeer is belangrijk, omdat de speculanten zich voortaan kunnen verwachten aan een positief rolrendement op olie. Dat verklaart wellicht waarom hedge funds gepositioneerd blijven voor een verdere stijging van de olieprijs. Het aantal longposities bedraagt nog altijd meer dan 200.000 contracten, zoals is gebleken uit het verslag van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) over de door handelaars aangegane verbintenissen.Brent fors goedkoper Brent-olie voor afwikkeling in juni gleed af naar 119 dollar per vat (-2% op maandbasis, in euro) ook omdat de VS nog altijd strategische reserves kunnen afnemen om de prijsstijgingen die worden aangewakkerd door de spanningen met Iran te beperken, met wellicht een deblokkering voordat het olie-embargo van de Europese Unie op 1 juli van start gaat. Negatieve cijfers uit China dragen volgens Masset ook bij tot een zwakkere olieprijs. China's vraag naar olie daalde in maart tot 9,51 miljoen vaten per dag, het laagste cijfer sinds oktober. In 2010 was China verantwoordelijk voor 11% van de wereldwijde olieconsumptie, tegenover 21% voor de VS. China verhoogde vorige maand de retailprijs voor benzine en diesel, wat volgens de International Energy Agency de vraag nog meer kan doen dalen.