Hoop op stimuleringsmaatregelen drijft koersen op Aziatische beurzen verder op

De Aziatische beurzen noteren vandaag nog steeds in de plus, met winsten die echter ongelijkmatig verdeeld zijn. Onder andere Tokio en Hong Kong zijn goed op dreef, maar bijvoorbeeld op de beurs van Singapore blijft de winst beperkt tot fracties van een procent.

De hoop op stimuleringsmaatregelen drijft koersen op Aziatische beurzen verder op, waarbij verder moet worden opgemerkt dat er ook in Azië sprake was van een oververkochte situatie. De beleggers beseffen echter dat de problemen allesbehalve opgelost zijn.

Groot contrast tussen Duitsland en de rest van Europa

De Duitse export houdt zich sterker dan verwacht. Na de sterke stijging in februari was over maart op een daling gerekend, maar de export steeg bijna 1% op maandbasis.

Evenals bij de fabrieksorders en industriële productie eerder deze week zijn volgens Theodoor Gilissen Bankiers met name de opkomende markten verantwoordelijk voor de stijging, want de vraag vanuit Europa is zwakker.

Vooral de autoverkopen aan China maken een hoge groei door. Het handelsbalansoverschot steeg tot ruim Eur 17 mrd in maart. De zwakkere Europese landen zullen jaloers naar deze cijfers kijken.

Zij kampen met een handelsbalanstekort en financieringsproblemen. Volgens onbevestigde bronnen zou morgen uit het rapport van de Europese Commissie blijken dat Spanje door de economische krimp de begrotingsdoelstellingen van zowel 2012 als 2013 niet zal halen, tenzij het land

nieuwe bezuinigingsmaatregelen neemt.

Bij de bank Bankia zal de Spaanse overheid ingrijpen door eerdere kapitaalinjecties in aandelen om te zetten. Bankia is het resultaat van een samenvoeging van een aantal zwakke banken, maar de samengevoegde instelling blijft eveneens zwak door problematische vorderingen van minimaal EUR 50 mrd op de Spaanse vastgoedsector.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content