Het IMF en de EU willen niet meer over noodsteun onderhandelen met Hongarije nadat premier Orban enkele ondemocratische maatregelen invoerde, en ook de onafhankelijkheid van de centrale bank inperkte.

Vrijdagmiddag was Fitch de laatste van de drie grote kredietbeoordelaars die de waardering van het land naar junk-status verlaagde.

Door dit alles stegen de risico-opslagen van de meeste perifere staatsobligaties, en stonden de koersen van vooral Spaanse obligaties flink onder druk.

Ook het verlies voor Oostenrijkse staatsobligaties was vrij fors: veel banken en bedrijven uit dat land hebben belangen in Hongarije.

Het IMF en de EU willen niet meer over noodsteun onderhandelen met Hongarije nadat premier Orban enkele ondemocratische maatregelen invoerde, en ook de onafhankelijkheid van de centrale bank inperkte. Vrijdagmiddag was Fitch de laatste van de drie grote kredietbeoordelaars die de waardering van het land naar junk-status verlaagde. Door dit alles stegen de risico-opslagen van de meeste perifere staatsobligaties, en stonden de koersen van vooral Spaanse obligaties flink onder druk. Ook het verlies voor Oostenrijkse staatsobligaties was vrij fors: veel banken en bedrijven uit dat land hebben belangen in Hongarije.