Aanleiding was de stijging van de koers van de Zwitserse frank. Veel Hongaren hebben een woonkrediet in Zwitserse frank afgesloten en een appreciatie van de CHF brengt deze huiseigenaars dus in de problemen.

Het risico wordt groter dat heel wat van die leningen niet terugbetaald gaan worden, waardoor de banken uiteindelijk weer in de problemen kunnen raken. De forint is tegenover de Zwitserse frank weggezakt tot een recorddieptepunt.

Het totaal bedrag aan leningen in Zwitserse frank wordt geschat op bijna 6000 miljard forint. 69% van de huisgezinnen hebben leningen in vreemde valuta's opgenomen, waarvan 82% in CHF.

De rente op de Hongaarse staatsobligaties die in 2013 aflopen, is opgelopen tot in in de buurt van 7,15%.

Aanleiding was de stijging van de koers van de Zwitserse frank. Veel Hongaren hebben een woonkrediet in Zwitserse frank afgesloten en een appreciatie van de CHF brengt deze huiseigenaars dus in de problemen. Het risico wordt groter dat heel wat van die leningen niet terugbetaald gaan worden, waardoor de banken uiteindelijk weer in de problemen kunnen raken. De forint is tegenover de Zwitserse frank weggezakt tot een recorddieptepunt. Het totaal bedrag aan leningen in Zwitserse frank wordt geschat op bijna 6000 miljard forint. 69% van de huisgezinnen hebben leningen in vreemde valuta's opgenomen, waarvan 82% in CHF. De rente op de Hongaarse staatsobligaties die in 2013 aflopen, is opgelopen tot in in de buurt van 7,15%.