Eén van de problemen waar Hongarije mee wordt geconfronteerd, is dat de meeste woonkredieten in het land destijds in Zwitserse franken werden afgesloten. Dat gebeurde omdat de rente in deze munt zo laag was.

Inmiddels is de koers van de Zwitserse frank echter fors gestegen, waardoor heel wat kopers van een huis met een woonkrediet in Zwitserse frank in problemen zijn geraakt.

Ten opzichte van de Zwitserse frank is de forint nu al met 0,90% gedaald. De Hongaarse munt verzwakte ook ten opzichte van de andere valuta tot het laagste niveau in een mand.

In totaal staan voor een bedrag van 5400 miljard forint aan woonkredieten open in Zwitserse frank, dat is twee derde van het totaal.

Nigel Rendell, senior emerging-markets strategist bij RBC Capital in Londen, is van mening dat dit probleem nog lang op de Hongaarse economie kan blijven wegen.

Eén van de problemen waar Hongarije mee wordt geconfronteerd, is dat de meeste woonkredieten in het land destijds in Zwitserse franken werden afgesloten. Dat gebeurde omdat de rente in deze munt zo laag was. Inmiddels is de koers van de Zwitserse frank echter fors gestegen, waardoor heel wat kopers van een huis met een woonkrediet in Zwitserse frank in problemen zijn geraakt. Ten opzichte van de Zwitserse frank is de forint nu al met 0,90% gedaald. De Hongaarse munt verzwakte ook ten opzichte van de andere valuta tot het laagste niveau in een mand. In totaal staan voor een bedrag van 5400 miljard forint aan woonkredieten open in Zwitserse frank, dat is twee derde van het totaal. Nigel Rendell, senior emerging-markets strategist bij RBC Capital in Londen, is van mening dat dit probleem nog lang op de Hongaarse economie kan blijven wegen.