Zelfs als we rekening houden met de dividenden is er nog een zeker verschil. De goede prestatie in 2012 en zeker de vrees voor hogere rentevoeten liggen aan de basis van die mindere prestatie van de vastgoedbevaks dit jaar.

Met een koerswinst van 4,3% dit jaar bevindt Home Invest Belgium (HIB) zich in de middenmoot, maar opmerkelijk is dat het netto dividendrendement sinds enkele maanden zich op het zelfde niveau bevindt als dat van de vastgoedbevaks in winkelvastgoed.

Traditioneel lag dat dividendrendement van HIB tussen 0,6% en 1% lager, maar dat is nu alleen nog het geval voor Aedifica, de andere vastgoedbevak in residentieel vastgoed. M.a.w. in historisch en relatief opzicht is HIB dus aantrekkelijker geworden.

En dit kan volgens Gert De Mesure kansen creëren. Want los van de huidige hoogte van het dividendrendement dient ook gekeken te worden naar de evolutie of groei van het dividend.

In een vergelijking over de periode 2008 - 2012 merken we dat HIB zijn brutodividend met 37,7% heeft laten stijgen, de beste prestatie van de Belgische vastgoedbevaks.

Op plaats 2 komt Vastned Retail Belgium met +22,4%, gevolgd door Leasinvest Re (+14,3%) en Retail Estates (+13,8%). Net zoals bij aandelen merken we een sterke correlatie tussen dividendgroei en koersprestatie.

Met een koersstijging van 34% moet HIB slechts de duimen leggen voor Vastned Retail Belgium (+36%) dat profiteerde van de goede prestatie van winkelvastgoed en voor Wereldhave Belgium (+40%) dat een juridische zaak achter zich kon laten.

De vraag is natuurlijk of HIB zijn track record van dividendstijging zal kunnen aanhouden. Wat 2013 betreft, is de bevak alvast goed op weg, want in de eerste jaarhelft steeg het uitkeerbaar resultaat met 21,2%.

Met dergelijke prestatie (die we wel niet met 2 mogen vermenigvuldigen om het jaarresultaat te bekomen) moet er zeker ruimte zijn om het dividend opnieuw te verhogen.

De Mesure merkt wel op dat een deel van dat goede uitkeerbare resultaat het gevolg is van meerwaarden op de verkoop van individuele appartementen.

HIB heeft immers als strategie om jaarlijks ongeveer 4% van de portefeuille te gelde te maken en dat lijkt aardig te lukken, zelfs in het huidige moeilijke klimaat.

De regelmatige verkoop van een deel van de portefeuille impliceert dat de bevak ook regelmatig moet investeren in nieuwe projecten.

Dat is het voorbije jaar aardig gelukt, want er werd voor ongeveer 74 miljoen euro projecten aangekondigd of gerealiseerd, te vergelijking met een portefeuille van 294 miljoen euro eind 2012.

Het meest spraakmakende dossier was de verwerving van de gebouwen van het vastgoedcertificaat Louvain-la-Neuve, goed voor een waarde van 34,4 miljoen euro en een brutorendement van 8,4%.

Dankzij deze nieuwe investeringen zal HIB zijn sterke track record van dividendstijgingen kunnen verder zetten en dat zal de beurskoers ten goede komen.

Zelfs als we rekening houden met de dividenden is er nog een zeker verschil. De goede prestatie in 2012 en zeker de vrees voor hogere rentevoeten liggen aan de basis van die mindere prestatie van de vastgoedbevaks dit jaar. Met een koerswinst van 4,3% dit jaar bevindt Home Invest Belgium (HIB) zich in de middenmoot, maar opmerkelijk is dat het netto dividendrendement sinds enkele maanden zich op het zelfde niveau bevindt als dat van de vastgoedbevaks in winkelvastgoed. Traditioneel lag dat dividendrendement van HIB tussen 0,6% en 1% lager, maar dat is nu alleen nog het geval voor Aedifica, de andere vastgoedbevak in residentieel vastgoed. M.a.w. in historisch en relatief opzicht is HIB dus aantrekkelijker geworden. En dit kan volgens Gert De Mesure kansen creëren. Want los van de huidige hoogte van het dividendrendement dient ook gekeken te worden naar de evolutie of groei van het dividend. In een vergelijking over de periode 2008 - 2012 merken we dat HIB zijn brutodividend met 37,7% heeft laten stijgen, de beste prestatie van de Belgische vastgoedbevaks. Op plaats 2 komt Vastned Retail Belgium met +22,4%, gevolgd door Leasinvest Re (+14,3%) en Retail Estates (+13,8%). Net zoals bij aandelen merken we een sterke correlatie tussen dividendgroei en koersprestatie. Met een koersstijging van 34% moet HIB slechts de duimen leggen voor Vastned Retail Belgium (+36%) dat profiteerde van de goede prestatie van winkelvastgoed en voor Wereldhave Belgium (+40%) dat een juridische zaak achter zich kon laten. De vraag is natuurlijk of HIB zijn track record van dividendstijging zal kunnen aanhouden. Wat 2013 betreft, is de bevak alvast goed op weg, want in de eerste jaarhelft steeg het uitkeerbaar resultaat met 21,2%. Met dergelijke prestatie (die we wel niet met 2 mogen vermenigvuldigen om het jaarresultaat te bekomen) moet er zeker ruimte zijn om het dividend opnieuw te verhogen. De Mesure merkt wel op dat een deel van dat goede uitkeerbare resultaat het gevolg is van meerwaarden op de verkoop van individuele appartementen. HIB heeft immers als strategie om jaarlijks ongeveer 4% van de portefeuille te gelde te maken en dat lijkt aardig te lukken, zelfs in het huidige moeilijke klimaat. De regelmatige verkoop van een deel van de portefeuille impliceert dat de bevak ook regelmatig moet investeren in nieuwe projecten. Dat is het voorbije jaar aardig gelukt, want er werd voor ongeveer 74 miljoen euro projecten aangekondigd of gerealiseerd, te vergelijking met een portefeuille van 294 miljoen euro eind 2012. Het meest spraakmakende dossier was de verwerving van de gebouwen van het vastgoedcertificaat Louvain-la-Neuve, goed voor een waarde van 34,4 miljoen euro en een brutorendement van 8,4%. Dankzij deze nieuwe investeringen zal HIB zijn sterke track record van dividendstijgingen kunnen verder zetten en dat zal de beurskoers ten goede komen.