De overwinning van Hollande kadert volgens Gijsels in het momentum dat we momenteel in Europa vaststellen en dat wijst in de richting van minder in plaats van meer besparingen. Maar er is nog altijd een verschil tussen verkiezingsbeloften en de invulling daarvan.

Meestal wordt de soep ook op dat vlak niet zo heet gegeten als ze wordt uitgeschept. Het blijft dan ook de vraag welke maatregelen Hollande concreet gaat aankondigen en in welke vorm dat gaat gebeuren. Meestal is politiek in realiteit minder radicaal dan in woorden.

Ontmoeting met Merkel kan cruciaal worden

Er zijn natuurlijk nog de parlementsverkiezingen in Frankrijk, waar nog zal moeten blijken of Hollande's partij die kan winnen. Het is belangrijk dat de Franse president kan terugvallen op een werkzame meerderheid in het parlement. Maar eerst is er nog de ontmoeting met Angela Merkel.

Die heeft weliswaar verklaard dat Hollande met open armen zal worden ontvangen in Berlijn, maar liet anderzijds verstaan dat er niet kan worden getornd aan de besparingsplannen. De komst van Hollande kan andere landen nochtans het excuus geven om besparingen te ontvluchten, waarbij dus uiteraard ook de situatie in die andere landen in de gaten zal moeten worden gehouden.

De overwinning van Hollande kadert volgens Gijsels in het momentum dat we momenteel in Europa vaststellen en dat wijst in de richting van minder in plaats van meer besparingen. Maar er is nog altijd een verschil tussen verkiezingsbeloften en de invulling daarvan. Meestal wordt de soep ook op dat vlak niet zo heet gegeten als ze wordt uitgeschept. Het blijft dan ook de vraag welke maatregelen Hollande concreet gaat aankondigen en in welke vorm dat gaat gebeuren. Meestal is politiek in realiteit minder radicaal dan in woorden. Ontmoeting met Merkel kan cruciaal worden Er zijn natuurlijk nog de parlementsverkiezingen in Frankrijk, waar nog zal moeten blijken of Hollande's partij die kan winnen. Het is belangrijk dat de Franse president kan terugvallen op een werkzame meerderheid in het parlement. Maar eerst is er nog de ontmoeting met Angela Merkel. Die heeft weliswaar verklaard dat Hollande met open armen zal worden ontvangen in Berlijn, maar liet anderzijds verstaan dat er niet kan worden getornd aan de besparingsplannen. De komst van Hollande kan andere landen nochtans het excuus geven om besparingen te ontvluchten, waarbij dus uiteraard ook de situatie in die andere landen in de gaten zal moeten worden gehouden.