Alles went volgens professor Duchateau, zeker een zoveelste Amerikaanse schuldencrisis. In de korte periode die ons nu rest tot het volgende schabouwelijke politieke toneelstuk dat blijkbaar steeds gepaard moet gaan met de onvermijdbare beslissing tot een verdere verhoging van het schuldenplafond, is het voor de beleggers back-to-basics geblazen.

De basiscomponenten voor de bepaling van het beleggingsbeleid worden hierdoor opnieuw de evolutie van de rentetarieven, de risicopremies op aandelen en bedrijfsobligaties en de ontwikkeling van de verwachte bedrijfswinsten. De LT rente kaapt hierbij de meeste aandacht weg.

Dit is niet ten onrechte, gelet op belang hiervan bij de waardering van aandelen en obligaties maar ook hier is de evolutie verweven met een politieke beslissing. De wereldwijde renteontwikkeling wordt immers in belangrijke mate gestuurd door de discretionaire beslissing van de Amerikaanse Centrale Bank om al dan niet een afbouw te voorzien van haar gigantische monetaire steunmaatregelen die de LT obligatierente naar een historisch dieptepunt hebben gebracht. Dit laatste was nodig om de bouwactiviteit terug op peil te krijgen, hetgeen overigens in belangrijke mate is gerealiseerd.

Alles went volgens professor Duchateau, zeker een zoveelste Amerikaanse schuldencrisis. In de korte periode die ons nu rest tot het volgende schabouwelijke politieke toneelstuk dat blijkbaar steeds gepaard moet gaan met de onvermijdbare beslissing tot een verdere verhoging van het schuldenplafond, is het voor de beleggers back-to-basics geblazen. De basiscomponenten voor de bepaling van het beleggingsbeleid worden hierdoor opnieuw de evolutie van de rentetarieven, de risicopremies op aandelen en bedrijfsobligaties en de ontwikkeling van de verwachte bedrijfswinsten. De LT rente kaapt hierbij de meeste aandacht weg. Dit is niet ten onrechte, gelet op belang hiervan bij de waardering van aandelen en obligaties maar ook hier is de evolutie verweven met een politieke beslissing. De wereldwijde renteontwikkeling wordt immers in belangrijke mate gestuurd door de discretionaire beslissing van de Amerikaanse Centrale Bank om al dan niet een afbouw te voorzien van haar gigantische monetaire steunmaatregelen die de LT obligatierente naar een historisch dieptepunt hebben gebracht. Dit laatste was nodig om de bouwactiviteit terug op peil te krijgen, hetgeen overigens in belangrijke mate is gerealiseerd.