Een hogere rente leidt volgens Theodoor Gilissen Bankiers tot hogere geldstromen richting de opkomende markten, die de inflatie juist verder kunnen verhogen. Inflatie door hogere voedselprijzen is echter nauwelijks door een renteverhoging te bestrijden.

Indien overcapaciteit in andere sectoren dreigt of de geldhoeveelheid en kredietverlening te sterk zijn opgelopen, heeft een renteverhoging meer zin, zoals in China, India, Korea en Indonesië.

Een vuistregel is dat het officiële rentetarief boven de inflatie zou moeten liggen om de inflatie te beteugelen. Op grond van deze indicatie is het monetaire beleid in Brazilië, Taiwan en Hongarije te krap en in India, Rusland en China te ruim. Met name Azië zal verder verkrappen.

De verwachting volgens Theodoor Gilissen Bankiers is dat de inflatie de komende maanden nog wat oploopt, maar daarna vermindert. Brazilië kiest voor een fiscale aanpak om de begroting op orde te brengen en de uitgaven te beperken.

Een hogere rente leidt volgens Theodoor Gilissen Bankiers tot hogere geldstromen richting de opkomende markten, die de inflatie juist verder kunnen verhogen. Inflatie door hogere voedselprijzen is echter nauwelijks door een renteverhoging te bestrijden. Indien overcapaciteit in andere sectoren dreigt of de geldhoeveelheid en kredietverlening te sterk zijn opgelopen, heeft een renteverhoging meer zin, zoals in China, India, Korea en Indonesië. Een vuistregel is dat het officiële rentetarief boven de inflatie zou moeten liggen om de inflatie te beteugelen. Op grond van deze indicatie is het monetaire beleid in Brazilië, Taiwan en Hongarije te krap en in India, Rusland en China te ruim. Met name Azië zal verder verkrappen. De verwachting volgens Theodoor Gilissen Bankiers is dat de inflatie de komende maanden nog wat oploopt, maar daarna vermindert. Brazilië kiest voor een fiscale aanpak om de begroting op orde te brengen en de uitgaven te beperken.