Het moge duidelijk zijn dat de politieke wil om het Europese project te doen slagen aanwezig is. Het is echter de vraag of de overheidsfinanciën van de hulpbehoevende

lidstaten en zelfs die politieke wil stand kunnen houden in het licht van de huidige conjunctuurvertraging, samen met de renteverhoging van de ECB, die de positie van Spanje nog verzwakt, de stijging van de euro, die het deflatiegevaar overal behalve in Duitsland vergroot, en olieprijzen die mogelijk niet snel zullen dalen.

Carmignac heeft hierover zo zijn twijfels. En zelfs al hebben niet alle risico's die de ontwikkelde economieën lopen, onmiddellijke gevolgen, toch moeten we beseffen dat ze talrijk zijn.

Het is volgens Carmignac denkbaar dat de beleggers met het naderende einde van QE2 rekening gaan houden bij de waarderingen die zij toekennen aan de aandelenmarkten van de gevestigde economieën.

Het moge duidelijk zijn dat de politieke wil om het Europese project te doen slagen aanwezig is. Het is echter de vraag of de overheidsfinanciën van de hulpbehoevende lidstaten en zelfs die politieke wil stand kunnen houden in het licht van de huidige conjunctuurvertraging, samen met de renteverhoging van de ECB, die de positie van Spanje nog verzwakt, de stijging van de euro, die het deflatiegevaar overal behalve in Duitsland vergroot, en olieprijzen die mogelijk niet snel zullen dalen. Carmignac heeft hierover zo zijn twijfels. En zelfs al hebben niet alle risico's die de ontwikkelde economieën lopen, onmiddellijke gevolgen, toch moeten we beseffen dat ze talrijk zijn. Het is volgens Carmignac denkbaar dat de beleggers met het naderende einde van QE2 rekening gaan houden bij de waarderingen die zij toekennen aan de aandelenmarkten van de gevestigde economieën.