De eerste dissonanties op de financiële markten kon je volgens professor Stefan Duchateau al vrij snel opmerken bij de neerwaarts gerichte evolutie van de meeste grondstoffenprijzen, hetgeen niet in overeenstemming te brengen viel met de oorspronkelijk nog positieve economische vooruitzichten voor de groeilanden.

Vooral de goudprijzen moesten nadrukkelijk terrein prijs geven maar dat viel ook positief te verklaren. De afnemende vrees voor een escalatie van het risico in de Eurozone liet immers gelijktijdig ook de risicoaversie afnemen.

Met goudbeleggingen wordt traditioneel een (weinig efficiënte) buffer aangelegd tegen geopolitieke risico's. Indien deze gevaren lijken af te nemen, dan volgt er meestal een scherpe correctie op de speculatief opgeklopte goudprijzen.

Zelfs de plots opgedoken Cyprus-crisis kon deze tendens niet doorbreken. Meer van professor Stefan Duchateau vindt u op http://blog.argenta.be/author/duste/.

De eerste dissonanties op de financiële markten kon je volgens professor Stefan Duchateau al vrij snel opmerken bij de neerwaarts gerichte evolutie van de meeste grondstoffenprijzen, hetgeen niet in overeenstemming te brengen viel met de oorspronkelijk nog positieve economische vooruitzichten voor de groeilanden. Vooral de goudprijzen moesten nadrukkelijk terrein prijs geven maar dat viel ook positief te verklaren. De afnemende vrees voor een escalatie van het risico in de Eurozone liet immers gelijktijdig ook de risicoaversie afnemen. Met goudbeleggingen wordt traditioneel een (weinig efficiënte) buffer aangelegd tegen geopolitieke risico's. Indien deze gevaren lijken af te nemen, dan volgt er meestal een scherpe correctie op de speculatief opgeklopte goudprijzen. Zelfs de plots opgedoken Cyprus-crisis kon deze tendens niet doorbreken. Meer van professor Stefan Duchateau vindt u op http://blog.argenta.be/author/duste/.