Tijdens de eerste zeven maanden van 2012 heeft de verhoging van de beurstaks ongeveer 2 miljoen euro meer opgeleverd dan vorig jaar. De voorziene 50 miljoen extra is nog ver weg. Dat schrijft De Tijd.

De regering Di Rupo verhoogde begin dit jaar de beurstaks voor aandelen, obligaties en beleggingsfondsen met 30 procent. Ook het maximumbedrag werd met 30 procent opgetrokken. Met die eerste verhoging wilde de regering de inkomsten uit de beurstaks jaarlijks met 50 miljoen euro doen toenemen.

Na zeven maanden lijkt die doelstelling nauwelijks haalbaar. Tot eind juli inde de fiscus voor 78,2 miljoen euro aan beurstaksen. Dat is slechts 2 miljoen euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De belangrijkste reden is de afname van het aantal beurstransacties.

Zowel de onlinebroker Binck als Keytrade zag het aantal transacties tijdens de eerste jaarhelft gevoelig terugvallen.

De kans dat de opbrengst van de beurstaks in de tweede jaarhelft een inhaalbeweging maakt, lijkt niet groot. "Ook de zomermaanden waren zwak, waardoor het ernaar uitziet dat het aantal beurstransacties dit jaar meer dan 20 procent lager zal liggen dan in 2011", vreest Thierry Ternier, de CEO van Keytrade Bank.

Het voorgaande impliceert dat ook de tweede verhoging van de beurstaks, die op 1 augustus in werking trad, wellicht niet de beoogde meeropbrengsten zal opleveren. (Belga/EE)

Tijdens de eerste zeven maanden van 2012 heeft de verhoging van de beurstaks ongeveer 2 miljoen euro meer opgeleverd dan vorig jaar. De voorziene 50 miljoen extra is nog ver weg. Dat schrijft De Tijd. De regering Di Rupo verhoogde begin dit jaar de beurstaks voor aandelen, obligaties en beleggingsfondsen met 30 procent. Ook het maximumbedrag werd met 30 procent opgetrokken. Met die eerste verhoging wilde de regering de inkomsten uit de beurstaks jaarlijks met 50 miljoen euro doen toenemen. Na zeven maanden lijkt die doelstelling nauwelijks haalbaar. Tot eind juli inde de fiscus voor 78,2 miljoen euro aan beurstaksen. Dat is slechts 2 miljoen euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De belangrijkste reden is de afname van het aantal beurstransacties. Zowel de onlinebroker Binck als Keytrade zag het aantal transacties tijdens de eerste jaarhelft gevoelig terugvallen. De kans dat de opbrengst van de beurstaks in de tweede jaarhelft een inhaalbeweging maakt, lijkt niet groot. "Ook de zomermaanden waren zwak, waardoor het ernaar uitziet dat het aantal beurstransacties dit jaar meer dan 20 procent lager zal liggen dan in 2011", vreest Thierry Ternier, de CEO van Keytrade Bank. Het voorgaande impliceert dat ook de tweede verhoging van de beurstaks, die op 1 augustus in werking trad, wellicht niet de beoogde meeropbrengsten zal opleveren. (Belga/EE)