De media bewijzen met tegengestelde koppen als "beurs herwint vertrouwen"en op dezelfde dag "twijfels over houdbaarheid van optimisme" dat zij geen houvast aan beleggers kunnen bieden.

De in de afgelopen weken gepresenteerde bedrijfscijfers van de Nederlandse bedrijven geven de beleggers wel houvast in de feitelijke ontwikkelingen.

Volgend op de vorige week reeds gemelde cijfers kunnen we de lijn doortrekken naar de recente resultaten. De internationaal werkzame bedrijven kunnen grotendeels licht meevallende cijfers presenteren terwijl daarentegen de alleen in Nederland actieve bedrijven gemiddeld lagere resultaten behaald hebben in het afgelopen halfjaar.

Mooie dividendrendementen

Het grootste Nederlandse beursfonds Koninklijke Olie liet een stijging van de productie zien van 4%, volgens Theodoor Gilissen Bankiers een goed teken van de verbeterende trend van de bedrijfsontwikkelingen.

De lagere winst kwam overeen met de gedaalde olieprijs in de periode; het licht verhoogde kwartaaldividend gaf de positieve uitgangspositie voor de komende periode aan.

De nummer twee op de beurs van Amsterdam Unilever gaf blijk van de sterke internationale positie tegenover de tegenvallende ontwikkelingen in Europa.

Ondanks de terugval in Europa bleef het resultaat op peil mede door het meer dan 50% grote belang in de sterk groeiende regio's in de wereld.

Hierbij stak het concern gunstig af bij diverse internationale concurrenten en bleken ook de vooruitzichten op lange termijn groei overeind.

Het internationaal werkzame Nutreco wist ook een sterke verbetering te tonen. De luchtvaartgigant Air FranceKLM liet een verbetering van het passagiersvervoer zien als positief teken waarbij het grote verlies incidenteel getekend was. Tegenvallende

resultaten bij internationals waren er echter ook.

Randstad toonde de goede gang van zaken in Noord Amerika tegenover mindere resultaten in Europa de bekende tendens. Bij TenCate zorgden de gedaalde orderontvangsten van defensie in Amerika voor een tegenvaller. De positionering van het bedrijf zal komende jaren voor een aantrekkende groei zorgen.

In de lokale sfeer waren de moeilijke marktomstandigheden duidelijk zichtbaar bij Macintosh en Mediq; sterke verbetering op korte termijn mede afhankelijk van de situatie is niet te verwachten.

Komende week zullen nog enkele financiële Nederlandse bedrijven met de cijfers komen. Met de nadruk daar op versterking van de balanspositie zullen de winstcijfers licht onder druk staan.

DSM zal zich als multinational bewijzen mede door de wereldwijd leidende positie in Nutrition, vitaminen. Per saldo kunnen beleggers volgens Theodoor Gilissen Bankiers in de internationaal werkende bedrijven een goede dividend basis zien. De dividend niveaus van 3% en 5% (bijvoorbeeld Koninklijke Olie) zijn inmiddels hoger dan veel renteniveaus.

De media bewijzen met tegengestelde koppen als "beurs herwint vertrouwen"en op dezelfde dag "twijfels over houdbaarheid van optimisme" dat zij geen houvast aan beleggers kunnen bieden. De in de afgelopen weken gepresenteerde bedrijfscijfers van de Nederlandse bedrijven geven de beleggers wel houvast in de feitelijke ontwikkelingen. Volgend op de vorige week reeds gemelde cijfers kunnen we de lijn doortrekken naar de recente resultaten. De internationaal werkzame bedrijven kunnen grotendeels licht meevallende cijfers presenteren terwijl daarentegen de alleen in Nederland actieve bedrijven gemiddeld lagere resultaten behaald hebben in het afgelopen halfjaar. Mooie dividendrendementen Het grootste Nederlandse beursfonds Koninklijke Olie liet een stijging van de productie zien van 4%, volgens Theodoor Gilissen Bankiers een goed teken van de verbeterende trend van de bedrijfsontwikkelingen. De lagere winst kwam overeen met de gedaalde olieprijs in de periode; het licht verhoogde kwartaaldividend gaf de positieve uitgangspositie voor de komende periode aan. De nummer twee op de beurs van Amsterdam Unilever gaf blijk van de sterke internationale positie tegenover de tegenvallende ontwikkelingen in Europa. Ondanks de terugval in Europa bleef het resultaat op peil mede door het meer dan 50% grote belang in de sterk groeiende regio's in de wereld. Hierbij stak het concern gunstig af bij diverse internationale concurrenten en bleken ook de vooruitzichten op lange termijn groei overeind. Het internationaal werkzame Nutreco wist ook een sterke verbetering te tonen. De luchtvaartgigant Air FranceKLM liet een verbetering van het passagiersvervoer zien als positief teken waarbij het grote verlies incidenteel getekend was. Tegenvallende resultaten bij internationals waren er echter ook. Randstad toonde de goede gang van zaken in Noord Amerika tegenover mindere resultaten in Europa de bekende tendens. Bij TenCate zorgden de gedaalde orderontvangsten van defensie in Amerika voor een tegenvaller. De positionering van het bedrijf zal komende jaren voor een aantrekkende groei zorgen. In de lokale sfeer waren de moeilijke marktomstandigheden duidelijk zichtbaar bij Macintosh en Mediq; sterke verbetering op korte termijn mede afhankelijk van de situatie is niet te verwachten. Komende week zullen nog enkele financiële Nederlandse bedrijven met de cijfers komen. Met de nadruk daar op versterking van de balanspositie zullen de winstcijfers licht onder druk staan. DSM zal zich als multinational bewijzen mede door de wereldwijd leidende positie in Nutrition, vitaminen. Per saldo kunnen beleggers volgens Theodoor Gilissen Bankiers in de internationaal werkende bedrijven een goede dividend basis zien. De dividend niveaus van 3% en 5% (bijvoorbeeld Koninklijke Olie) zijn inmiddels hoger dan veel renteniveaus.