Voor een vat ruwe olie wordt weer meer dan 95 dollar betaald, meer bepaald wat West Texas Intermediate betreft. Daarmee bevindt de prijs voor een vat US Crude zich op het hoogste niveau sinds drie maanden. De stijging van de olieprijs komt ongelegen, want ze kan de VS-economie schade toebrengen.

Basismetalen weten schade te beperken

Het goede slot van afgelopen week vrijdag verhinderde volgens Royal Bank of Scotland niet dat de basismetalen de week met verlies afsloten.

Toch bleef de schade nog beperkt. Het grootste verlies was voor aluminium, dat 1,8 procent goedkoper werd. De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa vond nog geen koper voor de Portovesme smeltfabriek in Italië, die over een productiecapaciteit van 150.000 ton/jaar beschikt.

De Italiaanse regering had aan Alcoa gevraagd om de sluiting uit te stellen zodat intussen sociale maatregelen konden uitgewerkt worden. Indien er eind deze maand nog geen overnemer is, wordt de fabriek toch ontmanteld.

In de Verenigde Staten kondigde Ormet Corporation de sluiting van de Hannibal smeltfabriek aan (270.000 ton/jaar). Omwille van de hoge elektriciteitskosten is de fabriek aan de huidige aluminiumprijs niet langer rendabel.

Voor een vat ruwe olie wordt weer meer dan 95 dollar betaald, meer bepaald wat West Texas Intermediate betreft. Daarmee bevindt de prijs voor een vat US Crude zich op het hoogste niveau sinds drie maanden. De stijging van de olieprijs komt ongelegen, want ze kan de VS-economie schade toebrengen. Basismetalen weten schade te beperken Het goede slot van afgelopen week vrijdag verhinderde volgens Royal Bank of Scotland niet dat de basismetalen de week met verlies afsloten. Toch bleef de schade nog beperkt. Het grootste verlies was voor aluminium, dat 1,8 procent goedkoper werd. De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa vond nog geen koper voor de Portovesme smeltfabriek in Italië, die over een productiecapaciteit van 150.000 ton/jaar beschikt. De Italiaanse regering had aan Alcoa gevraagd om de sluiting uit te stellen zodat intussen sociale maatregelen konden uitgewerkt worden. Indien er eind deze maand nog geen overnemer is, wordt de fabriek toch ontmanteld. In de Verenigde Staten kondigde Ormet Corporation de sluiting van de Hannibal smeltfabriek aan (270.000 ton/jaar). Omwille van de hoge elektriciteitskosten is de fabriek aan de huidige aluminiumprijs niet langer rendabel.