Ondanks geruchten over onregelmatigheden bij de stembusgang, focusten de beleggers zich op de ruime marge waarmee Putin zijn concurrenten versloeg in de strijd om het presidentschap.

Zowel de Micex-aandelenindex als de roebel koersten hoger na de electorale slag, aangezien de ruime zege zou moeten leiden tot meer stabiliteit op het beleidsvlak dan wanneer er zou moeten rekening gehouden worden met politieke concurrenten.

Golf van optimisme van korte duur

Maar de golf van optimisme was volgens Belfius Bank slechts van korte duur. Sinds de piek van 14 maart is de Micex in roebeltermen bijna 8% gedaald en heeft de roebel terrein moeten prijsgeven t.o.v. de U.S dollar en in mindere mate de euro. Met de economische rapporten van de afgelopen weken heeft het alvast niets te maken, want die waren overwegend positief.

De groei van de industriële productie is tussen december vorig jaar en februari versneld van 2,4% naar 6,4% terwijl de kleinhandelsverkopen aan een tempo van 11,5% groeiden in januari en februari.

De bedrijfsinvesteringen klommen over dezelfde periode aan een tempo van meer dan 15%. Ook de saldi van de begroting en de lopende rekening hebben de afgelopen maanden de verwachtingen van de analisten overtroffen.

Tijdens Q1 2012 kromp het Russische budgetdeficit tot 121 miljard roebel, wat overeenkomt met 0,9% van het BBP, terwijl de begroting van 2012 rekening houdt met een tekort ten belope van 1,5% van het bbp.

Ondanks deze batterij van indicatoren die wijzen op een sterker dan verwachte groei van de Russische economie, slagen de financiële markten in Moskou er niet in om verder progressie te maken.

Groei dankzij hoge olieprijs

Wellicht beseffen volgens Belfius Bank de meeste internationale investeerders dat een aanzienlijk deel van de recent gerealiseerde binnenlandse groei meer te maken heeft met de klim van de olieprijs dan met een fundamentele verbetering van het groeipotentieel van de Russische economie op middellange termijn.

De robuuste groei van Q4 2011 en begin 2012 is immers voor een groot stuk 'gedopeerd' door de hoge notering van de olieprijzen en door een sprong in de overheidsuitgaven in de aanloop naar de recente presidentsverkiezingen.

De uitgaven van de federale overheid in januari en februari lagen 45% hoger dan in dezelfde periode van 2011 en betroffen vooral uitgaven voor defensie en een verhoging van de lonen in de gezondheids- en onderwijssector, niet toevallig het belangrijkste deel van Vladimir Putin's kiespubliek.

Ondanks geruchten over onregelmatigheden bij de stembusgang, focusten de beleggers zich op de ruime marge waarmee Putin zijn concurrenten versloeg in de strijd om het presidentschap. Zowel de Micex-aandelenindex als de roebel koersten hoger na de electorale slag, aangezien de ruime zege zou moeten leiden tot meer stabiliteit op het beleidsvlak dan wanneer er zou moeten rekening gehouden worden met politieke concurrenten.Golf van optimisme van korte duur Maar de golf van optimisme was volgens Belfius Bank slechts van korte duur. Sinds de piek van 14 maart is de Micex in roebeltermen bijna 8% gedaald en heeft de roebel terrein moeten prijsgeven t.o.v. de U.S dollar en in mindere mate de euro. Met de economische rapporten van de afgelopen weken heeft het alvast niets te maken, want die waren overwegend positief. De groei van de industriële productie is tussen december vorig jaar en februari versneld van 2,4% naar 6,4% terwijl de kleinhandelsverkopen aan een tempo van 11,5% groeiden in januari en februari. De bedrijfsinvesteringen klommen over dezelfde periode aan een tempo van meer dan 15%. Ook de saldi van de begroting en de lopende rekening hebben de afgelopen maanden de verwachtingen van de analisten overtroffen. Tijdens Q1 2012 kromp het Russische budgetdeficit tot 121 miljard roebel, wat overeenkomt met 0,9% van het BBP, terwijl de begroting van 2012 rekening houdt met een tekort ten belope van 1,5% van het bbp. Ondanks deze batterij van indicatoren die wijzen op een sterker dan verwachte groei van de Russische economie, slagen de financiële markten in Moskou er niet in om verder progressie te maken. Groei dankzij hoge olieprijs Wellicht beseffen volgens Belfius Bank de meeste internationale investeerders dat een aanzienlijk deel van de recent gerealiseerde binnenlandse groei meer te maken heeft met de klim van de olieprijs dan met een fundamentele verbetering van het groeipotentieel van de Russische economie op middellange termijn. De robuuste groei van Q4 2011 en begin 2012 is immers voor een groot stuk 'gedopeerd' door de hoge notering van de olieprijzen en door een sprong in de overheidsuitgaven in de aanloop naar de recente presidentsverkiezingen. De uitgaven van de federale overheid in januari en februari lagen 45% hoger dan in dezelfde periode van 2011 en betroffen vooral uitgaven voor defensie en een verhoging van de lonen in de gezondheids- en onderwijssector, niet toevallig het belangrijkste deel van Vladimir Putin's kiespubliek.