Hoeveel kost beleggen in aandelen?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Hoeveel het nettorendement van je beleggingsportefeuille bedraagt, wordt mee bepaald door de kosten en taksen die ermee gepaard gaan. Waaraan kan je je verwachten?

Wie belegt in aandelen, wil zijn kapitaal uiteraard laten renderen. Bij elke aankoop of verkoop betaal je alvast 0,27 procent beurstaks. Dit percentage is bij wet bepaald, en is dus identiek bij alle banken of beursvennootschappen. Er geldt weliswaar een maximum van 800 euro per transactie, maar die limiet bereik je pas bij een order van bijna 300.000 euro.

De beurstaks geldt overigens enkel voor bestaande aandelen die op de zogenaamde secundaire markt noteren. Koop je nieuwe effecten die voor het eerst op (de primaire markt van) de beurs noteren, dan hoef je die taks niet te betalen. Bij aandelen op buitenlandse beurzen moet je dan weer rekening houden met eventuele extra taksen die daar van toepassing zijn.

Extra kosten

Om je aan- en verkooporders uit te voeren, rekent je bank of beursvennootschap kosten aan. Dit makelaarsloon verschilt van instelling tot instelling. Bij BNP Paribas Fortis betaal je voor aandelen op Euronext 1 procent, met een minimum van 25 euro. KBC rekent 0,85 procent aan (eveneens minimum 25 euro) en Belfius hanteert een vast tarief van 35 euro per schijf van 5.000 euro.

Bij grote orders rekenen de meeste financiële instellingen lagere percentages of forfaits aan. Koop of verkoop je aandelen via pc-banking (en dus niet via het loket), dan mag je doorgaans rekenen op kortingen tussen 20 en 40 procent. Voor transacties buiten Euronext liggen de tarieven dan weer een stuk hoger.

Alle aandelen die je koopt, worden op een effectenrekening bij je bank of beursvennootschap geplaatst. Daarvoor wordt een bewaarloon en soms een dossierkost aangerekend. Ook die verschillen naargelang de instelling. Meestal betaal je een percentage tussen pakweg 0,15 procent en 0,25 procent per aandelenpost, plus nog een vast bedrag van enkele euro’s.

Dividenden en meerwaarde

Ontvang je dividenden van de aandelen waarin je belegt, dan worden die belast met een roerende voorheffing. Momenteel bedraagt die nog 25 procent, maar in het kader van de fameuze tax shift wordt ze op termijn opgetrokken naar 27 procent.

De meerwaarden – dus de verschillen tussen verkoopprijs en aankooprijs – van je effecten zijn vooralsnog onbelast, maar ook daar komt verandering in. Wanneer je ze binnen de zes maanden na aankoop opnieuw verkoopt, moet je in de toekomst een speculatietaks betalen. Hoeveel die precies zal bedragen, is nog niet bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content