Er zijn diverse vormen van berekenen van de waarde van een aandeel. Men kijkt naar de mogelijke cashstroom bijvoorbeeld. Als die elk jaar toeneemt dan is dat ook het geval voor de waarde van een onderneming. Men kan ook kijken naar de som der delen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij ASMI.

De naamgever van een van de meest succesvolste bedrijven in Nederland (ASML) behoort al jarenlang tot de favorieten in de wereld van de analisten die kijken naar waarde.

Met een simpele berekening was uit te rekenen. De waarde van het belang in ASM Pacific Technology was zelfs hoger dan de beurskapitalisatie in Amsterdam van ASMI.

Simpel verhaal

Het verhaal was volgens Steentjes derhalve simpel. Verkoop het belang in Azië en de aandeelhouders zijn blij. Maar de oprichter van ASMI Arthur del Prado vond het een slecht plan en legde het terzijde.

Vorig jaar echter werd er door zijn zoon Chuck del Prado echter besloten om een nader onderzoek te doen.

De resultaten van dat onderzoek kwam afgelopen week naar buiten en stelde veel beleggers teleur. Immers niet het gehele gedeelte van ASM PT werd verkocht maar slechts 12%.

De koers van ASMI daalde daarop ook scherp. Die daling had natuurlijk alles te maken met de teleurstelling dat niet alles in een keer werd verkocht.

Volgens sommige analisten had dit vooral belastingtechnische aspecten. Als dat zo is dan behoeven de waarde beleggers in ASMI niet te wanhopen.

Immers een goed Nederlandse uitdrukking is "wat in het vat zit verzuurt niet". Oftewel de onderwaardering is er nog altijd en die komt er op een dag wel uit.

Veel hangt natuurlijk af van de ontwikkeling van de koers van ASM PT. En die leek zich inmiddels weer sterk te herstellen.

Er zijn diverse vormen van berekenen van de waarde van een aandeel. Men kijkt naar de mogelijke cashstroom bijvoorbeeld. Als die elk jaar toeneemt dan is dat ook het geval voor de waarde van een onderneming. Men kan ook kijken naar de som der delen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij ASMI. De naamgever van een van de meest succesvolste bedrijven in Nederland (ASML) behoort al jarenlang tot de favorieten in de wereld van de analisten die kijken naar waarde. Met een simpele berekening was uit te rekenen. De waarde van het belang in ASM Pacific Technology was zelfs hoger dan de beurskapitalisatie in Amsterdam van ASMI.Simpel verhaal Het verhaal was volgens Steentjes derhalve simpel. Verkoop het belang in Azië en de aandeelhouders zijn blij. Maar de oprichter van ASMI Arthur del Prado vond het een slecht plan en legde het terzijde. Vorig jaar echter werd er door zijn zoon Chuck del Prado echter besloten om een nader onderzoek te doen. De resultaten van dat onderzoek kwam afgelopen week naar buiten en stelde veel beleggers teleur. Immers niet het gehele gedeelte van ASM PT werd verkocht maar slechts 12%. De koers van ASMI daalde daarop ook scherp. Die daling had natuurlijk alles te maken met de teleurstelling dat niet alles in een keer werd verkocht. Volgens sommige analisten had dit vooral belastingtechnische aspecten. Als dat zo is dan behoeven de waarde beleggers in ASMI niet te wanhopen. Immers een goed Nederlandse uitdrukking is "wat in het vat zit verzuurt niet". Oftewel de onderwaardering is er nog altijd en die komt er op een dag wel uit. Veel hangt natuurlijk af van de ontwikkeling van de koers van ASM PT. En die leek zich inmiddels weer sterk te herstellen.