Hoeveel aandelen heb je nodig voor de ideale beleggingsportefeuille?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Door je aandelen voldoende te spreiden, kan je het risico van je portefeuille gevoelig verminderen. Maar overdrijf niet, want anders verlies je het overzicht.

Je aandelenportefeuille moet opgebouwd zijn uit een goede selectie van meerdere effecten uit verschillende sectoren en regio’s. Op die manier worden eventueel mindere prestaties van bepaalde aandelen opgevangen door de andere. Maar wat betekent dat nu eigenlijk: voldoende spreiden?

Diverse onderzoekers – Evans en Archer, Wagner en Lau, Praetz, Lee en Byrne, Statman – hebben dit sinds eind jaren zestig bestudeerd. De conclusies van hun studies kunnen we als volgt samenvatten: het risico binnen de portefeuille neemt af naarmate het aantal aandelen toeneemt, maar het verschil is veel kleiner tussen bijvoorbeeld 5 en 10 aandelen dan tussen 25 en 30.

Hun onderzoeken hebben aangetoond dat je het risico van je portefeuille met zo’n 65 procent kan verminderen door te beleggen in een tiental verschillende aandelen in plaats van in slechts één effect. Bij 15 aandelen wordt je risico beperkt met ongeveer 80 procent. Maar als je nog meer effecten opneemt in je portefeuille, vermindert het risico tegen een trager tempo.

Wat betekent dit concreet?

Zo’n 15 à 20 kwaliteitsaandelen – verspreid over verschillende sectoren en regio’s – zijn ruim voldoende. Uiteraard hoeven het niet continu dezelfde te zijn. Afhankelijk van het beursklimaat, de opportuniteiten in de markt en de koerswinsten of -verliezen die je geboekt hebt, kan je aandelen in en uit je portefeuille halen.

De bovengrens van 20 hoef je overigens niet strikt toe te passen, maar vanaf 30 aandelen wordt het wel gevaarlijk. Zo’n groot aantal jaagt niet alleen je aan- en verkoopkosten de hoogte in, maar weegt ook op de bewaarlonen. Daarnaast komt de overzichtelijkheid in het gedrang: tientallen aandelen uit verschillende sectoren opvolgen is een hele klus.

Uiteraard geldt deze maximumgrens enkel wanneer je zelf in individuele aandelen belegt. Werk je via fondsen, dan bouw je op een gemakkelijke manier een doorgedreven spreiding in je portefeuille in, zonder dat je hoeft wakker te liggen van de opvolging en de kosten van de onderliggende effecten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content