Dan is er wel sprake van een valutaoorlog. In 2010 toen de Amerikaanse centrale bank begon de rente langdurig laag te houden en dus ook de dollar ging dalen sprak een land als Brazilië al van een valutaoorlog. Maar cijfers van het Internationaal Monetair Fund (IMF) laten een wat genuanceerd beeld zien.

De stimulering van de binnenlandse vraag in de Verenigde Staten zorgde uiteindelijk ook voor groei bij de handelspartners van de VS en wel met 0,3%.

Beeldend vertaald in de visie van Steentjes: als er meer auto's in de VS worden verkocht wordt er ook meer koffie bij de dealers gedronken en die koffiebonen komen wel uit Brazilië.

Met dat in gedachte kan de maatregel voor Japan wel eens goed worden voor de wereldeconomie. Het lijkt dan ook verstandig voor Europa het succesvolle beleid van de VS en Japan te kopiëren.

Dat betekent dat ook in Europa de centrale bank de rente nog verder moet verlagen om te zorgen dat de euro gaat dalen.

De recente economische cijfers duiden op de noodzaak van een dergelijke maatregel. Ook hier zal een aantrekkende binnenlandse vraag zich ook gaan vertalen in een hogere import.

Landen om de Europese monetaire zone zouden daar dan alle op hun manier van kunnen profiteren. Dat is geen valutaoorlog maar een valuta "marshall" plan.

Dan is er wel sprake van een valutaoorlog. In 2010 toen de Amerikaanse centrale bank begon de rente langdurig laag te houden en dus ook de dollar ging dalen sprak een land als Brazilië al van een valutaoorlog. Maar cijfers van het Internationaal Monetair Fund (IMF) laten een wat genuanceerd beeld zien. De stimulering van de binnenlandse vraag in de Verenigde Staten zorgde uiteindelijk ook voor groei bij de handelspartners van de VS en wel met 0,3%. Beeldend vertaald in de visie van Steentjes: als er meer auto's in de VS worden verkocht wordt er ook meer koffie bij de dealers gedronken en die koffiebonen komen wel uit Brazilië. Met dat in gedachte kan de maatregel voor Japan wel eens goed worden voor de wereldeconomie. Het lijkt dan ook verstandig voor Europa het succesvolle beleid van de VS en Japan te kopiëren. Dat betekent dat ook in Europa de centrale bank de rente nog verder moet verlagen om te zorgen dat de euro gaat dalen. De recente economische cijfers duiden op de noodzaak van een dergelijke maatregel. Ook hier zal een aantrekkende binnenlandse vraag zich ook gaan vertalen in een hogere import. Landen om de Europese monetaire zone zouden daar dan alle op hun manier van kunnen profiteren. Dat is geen valutaoorlog maar een valuta "marshall" plan.