Kredietbeoordelaar Standard and Poor's heeft de beoordeling voor Spanje met 2 stappen verlaagd tot BBB-. Dit betekent volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat Spanje nog net geen junk is en dus nog net tot investment grade behoort, waar veel beleggers hun grens leggen.

De beoordeling is daarmee gelijkwaardig aan die van Moody's. S&P's houdt de vooruitzichten negatief. Moody's heeft nog een negatieve watch waardoor het aannemelijk is dat deze kredietbeoordelaar binnenkort de rating wel verlaagt naar junk. Hun oordeel zou al in september komen, maar lijkt nu uitgesteld tot eind oktober.

Door de economische krimp en het oplopende begrotingstekort en staatsschuld heeft de Spaanse overheid steeds minder mogelijkheden om afdoende in te grijpen.

Bovendien zijn de aangekondigde bezuinigingen gebaseerd op een beperkte economische krimp volgend jaar.

Ook Spaanse ondernemingen zullen meer moeten betalen

Het IMF en andere economen gaan uit van een krimp van meer dan 1%, waardoor de tekortdoelstelling niet zal worden gehaald. De rente op Spaanse staatsobligaties zou hierdoor volgens Theodoor Gilissen Bankiers op kunnen lopen.

Omdat veel buitenlandse partijen echter al uit de markt zijn en de ECB bij een steunaanvraag van het land kortlopende leningen zal opkopen, wordt het eventueel negatieve effect wel gedempt.

Spaanse ondernemingen zullen in het verlengde van deze stap ook geconfronteerd worden met verdere verlaging van de kredietbeoordelingen.

Dit zal consequenties kunnen hebben op de samenstelling van de diverse obligatie-indices. De aanwas bij de high yield index, zijnde niet investment grade, zal leiden tot een sterke uitbreiding van de index.

Kredietbeoordelaar Standard and Poor's heeft de beoordeling voor Spanje met 2 stappen verlaagd tot BBB-. Dit betekent volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat Spanje nog net geen junk is en dus nog net tot investment grade behoort, waar veel beleggers hun grens leggen. De beoordeling is daarmee gelijkwaardig aan die van Moody's. S&P's houdt de vooruitzichten negatief. Moody's heeft nog een negatieve watch waardoor het aannemelijk is dat deze kredietbeoordelaar binnenkort de rating wel verlaagt naar junk. Hun oordeel zou al in september komen, maar lijkt nu uitgesteld tot eind oktober. Door de economische krimp en het oplopende begrotingstekort en staatsschuld heeft de Spaanse overheid steeds minder mogelijkheden om afdoende in te grijpen. Bovendien zijn de aangekondigde bezuinigingen gebaseerd op een beperkte economische krimp volgend jaar. Ook Spaanse ondernemingen zullen meer moeten betalenHet IMF en andere economen gaan uit van een krimp van meer dan 1%, waardoor de tekortdoelstelling niet zal worden gehaald. De rente op Spaanse staatsobligaties zou hierdoor volgens Theodoor Gilissen Bankiers op kunnen lopen. Omdat veel buitenlandse partijen echter al uit de markt zijn en de ECB bij een steunaanvraag van het land kortlopende leningen zal opkopen, wordt het eventueel negatieve effect wel gedempt. Spaanse ondernemingen zullen in het verlengde van deze stap ook geconfronteerd worden met verdere verlaging van de kredietbeoordelingen. Dit zal consequenties kunnen hebben op de samenstelling van de diverse obligatie-indices. De aanwas bij de high yield index, zijnde niet investment grade, zal leiden tot een sterke uitbreiding van de index.