Bij de beoordeling van een fonds is het alvast belangrijk om naar de prestaties uit het verleden te kijken. Hoewel die geen garantie bieden voor de toekomst, geven ze je wel een indicatie van de kwaliteit van het fonds en van de beheerder. Zeker als je de prestaties vergelijkt met gelijkaardige beveks of met een referentie-index.

Naast de rendementen zijn er nog een heleboel andere criteria die cruciaal zijn voor de beoordeling van een fonds. De return ten opzichte van het risico is bijvoorbeeld ook een belangrijke parameter. Het is echter niet evident om die zelf te gaan berekenen. Gelukkig doet een onafhankelijke bron als Morningstar dat voor jou.

Morningstar beoordeelt beleggingsfondsen op basis van diverse criteria en geeft ze twee ratings. Enerzijds is er een sterrenbeoordeling (van één tot vijf sterren) die een kwantitatieve waardering is op basis van het de prestaties in het verleden. Anderzijds vind je er voor elk fonds ook een 'analyst rating' (van 'negative' tot 'gold'): die is gebaseerd op een kwalitatieve analyse en zegt wat over het verwachte toekomstige rendement.

Begrijp wat je koopt

Deze ratings helpen je sowieso bij de zoektocht naar goede beleggingsfondsen. Je doet er echter goed aan om enkel beveks te kopen die je begrijpt en die passen bij je beleggersprofiel. Je huiswerk op voorhand maken is dus de boodschap. Bij Morningstar vind je voor elke bevek alvast een technische fiche met alle details over de samenstelling.

Lees ook het prospectus van het fonds: dit is in feite de financiële bijsluiter. Hierin kom je alles te weten over de strategie en de doelstellingen van de fondsbeheerder. Bovendien kan je op de website van Morningstar ook tussentijdse rapporten downloaden en inkijken. Beleggen met een blinddoek is uit den boze.

Kijk naar de kosten

Weet ook dat de kosten voor aan- en verkoop en jaarlijks beheer sterk kunnen verschillen naargelang het fonds. Ook die elementen kan je gelukkig checken op de website van Morningstar. Om toegang te krijgen tot alle gegevens, moet je je wel gratis registreren. (RVE)

Bij de beoordeling van een fonds is het alvast belangrijk om naar de prestaties uit het verleden te kijken. Hoewel die geen garantie bieden voor de toekomst, geven ze je wel een indicatie van de kwaliteit van het fonds en van de beheerder. Zeker als je de prestaties vergelijkt met gelijkaardige beveks of met een referentie-index. Naast de rendementen zijn er nog een heleboel andere criteria die cruciaal zijn voor de beoordeling van een fonds. De return ten opzichte van het risico is bijvoorbeeld ook een belangrijke parameter. Het is echter niet evident om die zelf te gaan berekenen. Gelukkig doet een onafhankelijke bron als Morningstar dat voor jou. Morningstar beoordeelt beleggingsfondsen op basis van diverse criteria en geeft ze twee ratings. Enerzijds is er een sterrenbeoordeling (van één tot vijf sterren) die een kwantitatieve waardering is op basis van het de prestaties in het verleden. Anderzijds vind je er voor elk fonds ook een 'analyst rating' (van 'negative' tot 'gold'): die is gebaseerd op een kwalitatieve analyse en zegt wat over het verwachte toekomstige rendement. Deze ratings helpen je sowieso bij de zoektocht naar goede beleggingsfondsen. Je doet er echter goed aan om enkel beveks te kopen die je begrijpt en die passen bij je beleggersprofiel. Je huiswerk op voorhand maken is dus de boodschap. Bij Morningstar vind je voor elke bevek alvast een technische fiche met alle details over de samenstelling. Lees ook het prospectus van het fonds: dit is in feite de financiële bijsluiter. Hierin kom je alles te weten over de strategie en de doelstellingen van de fondsbeheerder. Bovendien kan je op de website van Morningstar ook tussentijdse rapporten downloaden en inkijken. Beleggen met een blinddoek is uit den boze. Kijk naar de kosten Weet ook dat de kosten voor aan- en verkoop en jaarlijks beheer sterk kunnen verschillen naargelang het fonds. Ook die elementen kan je gelukkig checken op de website van Morningstar. Om toegang te krijgen tot alle gegevens, moet je je wel gratis registreren. (RVE)