Maar of het nu wel of niet gebeurt, de toenemende kans op een Grexit (Griekse exit) beïnvloedt volgens Royal Bank of Scotland de financiële markten en dus ook de beleggingen van iedereen.

Via welke markten kunnen beleggers zich beschermen tegen een mogelijke Grexit? Dat kan onder andere via over te stappen naar andere valuta's.

Welke valuta's

De markt waarop het sentiment ten aanzien van de eurocrisis tot nu toe direct zichtbaar wordt, is de euro/dollar wisselkoers. Bij toenemende onzekerheid over de toekomst van de euro worden euro's verkocht en dollars gekocht,waardoor de euro/dollar koers daalt.

Dit effect wordt versterkt als partijen op zoek naar veiligheid Amerikaanse staatobligaties kopen. Amerika zelf heeft echter ook genoeg problemen op het gebied van schulden, dus naast de Amerikaanse dollar is er ook interesse in (sterke) munten van landen die minder financiële problemen hebben en/of rijk zijn aan grondstoffen.

Voorbeelden hiervan zijn de Noorse en Zweedse kroon en de Australische en Singapore dollar. Deze munten zijn de laatse jaren dan ook allemaal gestegen ten opzichte van de euro (met andere woorden, de euro is ten opzichte van deze munten gedaald). De Zwitserse franc is minder in trek als sterke munt, sinds de Zwitserse bank de munt in 2011 aan de euro heeft gekoppeld.

Maar of het nu wel of niet gebeurt, de toenemende kans op een Grexit (Griekse exit) beïnvloedt volgens Royal Bank of Scotland de financiële markten en dus ook de beleggingen van iedereen. Via welke markten kunnen beleggers zich beschermen tegen een mogelijke Grexit? Dat kan onder andere via over te stappen naar andere valuta's.Welke valuta's De markt waarop het sentiment ten aanzien van de eurocrisis tot nu toe direct zichtbaar wordt, is de euro/dollar wisselkoers. Bij toenemende onzekerheid over de toekomst van de euro worden euro's verkocht en dollars gekocht,waardoor de euro/dollar koers daalt. Dit effect wordt versterkt als partijen op zoek naar veiligheid Amerikaanse staatobligaties kopen. Amerika zelf heeft echter ook genoeg problemen op het gebied van schulden, dus naast de Amerikaanse dollar is er ook interesse in (sterke) munten van landen die minder financiële problemen hebben en/of rijk zijn aan grondstoffen. Voorbeelden hiervan zijn de Noorse en Zweedse kroon en de Australische en Singapore dollar. Deze munten zijn de laatse jaren dan ook allemaal gestegen ten opzichte van de euro (met andere woorden, de euro is ten opzichte van deze munten gedaald). De Zwitserse franc is minder in trek als sterke munt, sinds de Zwitserse bank de munt in 2011 aan de euro heeft gekoppeld.