Hoe kan ik mij beschermen tegen een (verdere) daling van de beurzen? Het is een legitieme vraag. Helaas wordt die enkel maar gesteld terwijl de aandelenmarkten al aan het dalen zijn. Zoals de jongste weken dus. Het is als het op zoek gaan naar een paraplu op het moment dat het al regent of erger nog als het giet. Men is sowieso al (klets)nat tegen dat men een paraplu heeft weten te bemachtigen.

Wie niet of nauwelijks nat wil worden, moet zijn voorzorgen nemen. Zelfs als de zon nog volop schijnt, maar er onweer is voorspeld, mag men niet vergeten zijn paraplu mee te nemen alvorens erop uit te trekken. Ook op de beurzen gaat het om anticiperen en de bescherming al op te bouwen vooraleer de correctie in alle hevigheid losbarst.

Timing

Het moeilijkste aspect van Grasbeschermingsconstructies/Grasblijft de timing. Net zoals meteorologische diensten het nog steeds bijzonder moeilijk hebben om tijdstip en plaats van het onweer aan te kondigen, hebben ook beursexperten nog geen systemen ontwikkeld om dag of week van deze of gene terugval te voorspellen, laat staan de omvang en duur ervan.

Dat levert dus problemen op als men met afgeleide producten (zoals put-opties of short-trackers) wil werken. Daar is het timingaspect toch wel belangrijk.

VQT: de betere bescherming

Omdat we inschatten dat de huidige, weliswaar stevige correctie slechts een tijdelijk karakter zal hebben, bouwen we geen zware bescherming uit. Het is dus wellicht niet het goede moment, maar het kan wel een interessante optie voor de toekomst zijn.

Als bescherming is de tracker Barclays S&P 500 Dynamic VEQTOR ETN (ticker VQT) een interessante keuze. Deze werd in augustus 2010 gelanceerd door Barclays en staat genoteerd op de beurs van New York. VQT bestaat uit drie componenten.

Vooreerst de aandelencomponent gelinkt aan de S&P 500 index, daarnaast de volatiliteitscomponent gelinkt aan VIX Short-Term Futures en tot slot de cashcomponent.

De samenstelling van deze drie componenten wijzigt voortdurend. Er wordt onder meer gekeken naar de trend waarin de volatiliteit zich bevindt. Bij een stijgende volatiliteit zal een hoger gewicht worden toebedeeld aan VIX futures. Daalt de volatiliteit, dan zal de aandelencomponent hoger worden. Het cashgedeelte is bedoeld als buffer.

VQT is geen mirakelproduct. Het noteert in dollar, dus als Belgische belegger heb je al het muntrisico. Zolang de volatiliteit laag blijft en de beurzen klimmen, zal deze tracker minder goed presteren dan een investering in de S&P500 zelf.

Maar als we kijken naar de (stabiele) prestatie de jongste weken, dan zijn er zeker argumenten om de aandelenportefeuille af te dekken met een investering in VQT. Niet meteen vandaag, maar wel in de loop van volgend jaar als de risico's op echt zwaar (beurs)onweer toenemen. (DR)

Hoe kan ik mij beschermen tegen een (verdere) daling van de beurzen? Het is een legitieme vraag. Helaas wordt die enkel maar gesteld terwijl de aandelenmarkten al aan het dalen zijn. Zoals de jongste weken dus. Het is als het op zoek gaan naar een paraplu op het moment dat het al regent of erger nog als het giet. Men is sowieso al (klets)nat tegen dat men een paraplu heeft weten te bemachtigen.Wie niet of nauwelijks nat wil worden, moet zijn voorzorgen nemen. Zelfs als de zon nog volop schijnt, maar er onweer is voorspeld, mag men niet vergeten zijn paraplu mee te nemen alvorens erop uit te trekken. Ook op de beurzen gaat het om anticiperen en de bescherming al op te bouwen vooraleer de correctie in alle hevigheid losbarst.Het moeilijkste aspect van Grasbeschermingsconstructies/Grasblijft de timing. Net zoals meteorologische diensten het nog steeds bijzonder moeilijk hebben om tijdstip en plaats van het onweer aan te kondigen, hebben ook beursexperten nog geen systemen ontwikkeld om dag of week van deze of gene terugval te voorspellen, laat staan de omvang en duur ervan. Omdat we inschatten dat de huidige, weliswaar stevige correctie slechts een tijdelijk karakter zal hebben, bouwen we geen zware bescherming uit. Het is dus wellicht niet het goede moment, maar het kan wel een interessante optie voor de toekomst zijn.Als bescherming is de tracker Barclays S&P 500 Dynamic VEQTOR ETN (ticker VQT) een interessante keuze. Deze werd in augustus 2010 gelanceerd door Barclays en staat genoteerd op de beurs van New York. VQT bestaat uit drie componenten. Vooreerst de aandelencomponent gelinkt aan de S&P 500 index, daarnaast de volatiliteitscomponent gelinkt aan VIX Short-Term Futures en tot slot de cashcomponent.De samenstelling van deze drie componenten wijzigt voortdurend. Er wordt onder meer gekeken naar de trend waarin de volatiliteit zich bevindt. Bij een stijgende volatiliteit zal een hoger gewicht worden toebedeeld aan VIX futures. Daalt de volatiliteit, dan zal de aandelencomponent hoger worden. Het cashgedeelte is bedoeld als buffer.VQT is geen mirakelproduct. Het noteert in dollar, dus als Belgische belegger heb je al het muntrisico. Zolang de volatiliteit laag blijft en de beurzen klimmen, zal deze tracker minder goed presteren dan een investering in de S&P500 zelf. Maar als we kijken naar de (stabiele) prestatie de jongste weken, dan zijn er zeker argumenten om de aandelenportefeuille af te dekken met een investering in VQT. Niet meteen vandaag, maar wel in de loop van volgend jaar als de risico's op echt zwaar (beurs)onweer toenemen. (DR)