Of nog sterker, het zou wel eens één van de belangrijke trends van het nieuwe jaar kunnen worden.

Naarmate de toestand op de markten normaliseert, de economie een beetje aantrekt en de risico appetijt van de investeerders/beleggers wat toeneemt, kan er een stroom op gang komen van cash en vastrentend naar meer risicovolle activaklassen waaronder ook aandelen.

In die optiek zou een licht stijgende rente kunnen gezien worden als een bijproduct van een stijgende aandelenmarkt. We kunnen die ook zien als het omgekeerde van een vlucht naar veilige havens, of havens die terecht of ten onrechte als veilig beschouwd worden.

Waarmee Gijsels niet wil gezegd hebben dat al de problemen de wereld zijn opgelost. De huidige toestand blijft uiterst artificieel en het is vooral surfen op de liquiditeiten die de centrale banken ter beschikking stellen. Voorzichtigheid blijft geboden, maar dat neemt niet weg dat de huidige trends veel kans hebben om verdergezet te worden.

Over de korte rente is er volgens Philippe Gijsels minder onduidelijkheid. Het verhogen van de korte rente zal zowel in De VS als Europa naar alle waarschijnlijkheid geen verhaal voor 2013 maar voor (ver) erna zijn.

Of nog sterker, het zou wel eens één van de belangrijke trends van het nieuwe jaar kunnen worden. Naarmate de toestand op de markten normaliseert, de economie een beetje aantrekt en de risico appetijt van de investeerders/beleggers wat toeneemt, kan er een stroom op gang komen van cash en vastrentend naar meer risicovolle activaklassen waaronder ook aandelen. In die optiek zou een licht stijgende rente kunnen gezien worden als een bijproduct van een stijgende aandelenmarkt. We kunnen die ook zien als het omgekeerde van een vlucht naar veilige havens, of havens die terecht of ten onrechte als veilig beschouwd worden. Waarmee Gijsels niet wil gezegd hebben dat al de problemen de wereld zijn opgelost. De huidige toestand blijft uiterst artificieel en het is vooral surfen op de liquiditeiten die de centrale banken ter beschikking stellen. Voorzichtigheid blijft geboden, maar dat neemt niet weg dat de huidige trends veel kans hebben om verdergezet te worden. Over de korte rente is er volgens Philippe Gijsels minder onduidelijkheid. Het verhogen van de korte rente zal zowel in De VS als Europa naar alle waarschijnlijkheid geen verhaal voor 2013 maar voor (ver) erna zijn.