De voordelen van een rentedaling kunnen namelijk wel eens niet opwegen tegen de nadelen. Goedkoper geld zal onder andere de perifere landen niet uit de problemen kunnen halen. Uiteraard valt nog af te wachten hoe de beurzen vanmiddag gaan reageren op de beslissing van de ECB.

Ierland terug in de markt met kortlopende lening

Ierland grijpt het gunstige sentiment na de Eurotop aan om sinds september 2010 weer zelf naar de markt te komen. Vandaag zal het land Eur 500 mln in een 3-maands lening uitgeven.

Sinds Ierland eind 2010 in het steunprogramma van het IMF/EU kwam heeft het land niet meer zelf geëmitteerd, in tegenstelling tot Griekenland en Portugal die wel zijn doorgegaan met het uitgeven van kortlopende obligaties.

Risico-opslagen op Ierse staatsobligaties zijn sinds afgelopen donderdag met circa 100 bps gedaald over de rentecurve. De 2020 lening staat nu op een renteniveau van 6,08% dat vergelijkbaar is met een Spaanse lening met dezelfde looptijd.

De 5-jaars CDS spread is gedaald naar het laagste niveau sinds november 2010.

Het optimisme komt doordat op de Eurotop een mogelijke herstructurering van de steun aan de bankensector in het vooruitzicht is gesteld. Wanneer dit voor een deel overgenomen kan worden door het ESM dan zou dit gunstig uitpakken voor de Ierse

staatsschuld.

Kan Ierland binnenkort zichzelf weer financieren?

Het EU-IMF programma voor Ierland loopt tot eind 2013. De aanstaande emissie is een stapje in de goede richting om op termijn weer zelfstandig het begrotingstekort en aflopende obligaties te financieren.

De details over de hulp uit Europa voor de Ierse bankensector en de mogelijke vermindering van de staatsschuld die dat met zich meebrengt zullen volgens Theodoor Gilissen Bankiers echter veel bepalender zijn voor het vooruitzicht om weer langlopende obligaties uit te geven.

De voordelen van een rentedaling kunnen namelijk wel eens niet opwegen tegen de nadelen. Goedkoper geld zal onder andere de perifere landen niet uit de problemen kunnen halen. Uiteraard valt nog af te wachten hoe de beurzen vanmiddag gaan reageren op de beslissing van de ECB.Ierland terug in de markt met kortlopende lening Ierland grijpt het gunstige sentiment na de Eurotop aan om sinds september 2010 weer zelf naar de markt te komen. Vandaag zal het land Eur 500 mln in een 3-maands lening uitgeven. Sinds Ierland eind 2010 in het steunprogramma van het IMF/EU kwam heeft het land niet meer zelf geëmitteerd, in tegenstelling tot Griekenland en Portugal die wel zijn doorgegaan met het uitgeven van kortlopende obligaties. Risico-opslagen op Ierse staatsobligaties zijn sinds afgelopen donderdag met circa 100 bps gedaald over de rentecurve. De 2020 lening staat nu op een renteniveau van 6,08% dat vergelijkbaar is met een Spaanse lening met dezelfde looptijd. De 5-jaars CDS spread is gedaald naar het laagste niveau sinds november 2010. Het optimisme komt doordat op de Eurotop een mogelijke herstructurering van de steun aan de bankensector in het vooruitzicht is gesteld. Wanneer dit voor een deel overgenomen kan worden door het ESM dan zou dit gunstig uitpakken voor de Ierse staatsschuld. Kan Ierland binnenkort zichzelf weer financieren? Het EU-IMF programma voor Ierland loopt tot eind 2013. De aanstaande emissie is een stapje in de goede richting om op termijn weer zelfstandig het begrotingstekort en aflopende obligaties te financieren. De details over de hulp uit Europa voor de Ierse bankensector en de mogelijke vermindering van de staatsschuld die dat met zich meebrengt zullen volgens Theodoor Gilissen Bankiers echter veel bepalender zijn voor het vooruitzicht om weer langlopende obligaties uit te geven.